Sari la conținut

Dinţii de lapte: de ce şi cum trebuie să îi îngrijim corect

Imediat după naştere, alveolele dentare ale micuţului sunt pregătite să găzduiască dinţii de lapte. După primele şase luni de viaţă în care cel mic şi-a luat proviziile necesare, încep să apară deja primele semne ale ceea ce se vor numi dinţi de lapte. După aceea, timp de câteva luni, zâmbetul bebeluşului îşi va schimba aspectul văzând cu ochii, fiind marcat de două rânduri de dinţişori mici şi albi, extrem de importanţi.

Poate că da, dinţii de lapte ni se pot părea mici şi insignifianţi, dar trebuie să ştim că ei constituie baza unei danturi adulte sănătoase. Mai mult decât atât, în absenţa  unor dinţişori sănătoşi,  copilul poate avea probleme în a mesteca şi chiar a vorbi corect, la timpul potrivit.

De aceea, este foarte important să fim conştienţi, în calitate de părinţi, de faptul că  noi suntem singurii responsabili pentru sănătatea orală a celor mici.

Noi trebuie să ştim de ce şi cum trebuie făcută îngrijirea dinţilor de lapte a celui mic.

Care este vârsta la care ar trebui să mergem cu cel mic pentru prima dată la stomatolog?

Recomandarea internaţională pentru prima vizită în cabinetul stomatologic este dată de apariţia primului dinte de lapte şi nu mai târziu de un an. Medicul pedodont trebuie să observe dacă erupţia dentară este normală, dacă structura dintelui este sănătoasă şi, în funcţie de statusul dentar, să recomande măsurile care trebuie adoptate în continuare, pentru ca dinţişorii să fie sănătoşi.

Dacă observăm o carie cât de mică, este recomandat să mergem imediat cu cel mic la cabinet, pentru că la dinţii de lapte cariile evoluează rapid (în două luni, un punct de poate transforma într-o carie complicată). Cu cât se ajunge mai repede la medic, cu atât caria va ridica mai puţine probleme, iar copilului îi va mai uşor să coopereze.

Cum pot fi evitate cariile la copii?

Leziunile odontale pot fi evitate prin prevenţie: igienă făcută acasă, bazată pe instruirea medicului, şi controale medicale frecvente. Trebuie să ştim care sunt instrumentele cu care să igienizăm dinţii copilului, pastele de dinţi pe care le putem folosi şi care este dieta recomandată în funcţie de tipul de carie de care el suferă. De asemenea, vizita la medic este foarte importantă, fiind recomandat un control de rutină din trei în trei luni, până la vârsta de 3 ani, şi între patru şi şase luni, după 3 ani. 

Când trebuie început periajul dentar?

 

Igienizarea orală la copilul mic trebuie începută chiar înainte de apariţia dinţilor, ştergând cu un tifon înmuiat în ser fiziologic limba, obrajii şi gingiile, după fiecare masă. Odată cu apariţia dinţilor, e recomandat să folosim o periuţă adecvată vârstei, împreună cu o pastă de dinţi fără fluor, până la vârsta de doi ani, sau un degetar. După vârsta de doi ani putem introduce o pastă cu fluor, iar după trei anişori periuţa electrică, folosită doar de către noi până cel mic împlineşte 6-7 ani. Periuţa electrică trebuie folosită la fel ca cea manuală, aplicată la 45 de grade pe dinţişori, periajul făcându-se de sus în jos, de la gingie pe dinte, timp de două minute. Periajul cu periuţa manuală, în schimb, trebuie extins până la 3 minute.

Cum convingem copilul să suporte periuţa electrică?

Aşa cum bine ştim, copilul învaţă prin imitare. Este foarte importantă să ne vadă pe noi că folosim o astfel de periuţă şi îşi va dori să ne imite. De asemenea, putem să şi creăm povestioare prin care să îi transmitem că dinţişorii şi gingia iubesc să fie gâdilate şi scărpinate. Este important ca cel mic să înţeleagă că trebuie să adoarmă cu dinţii curaţi şi că, după periajul de seară, nu mai are voie decât să bea apă.

Care sunt beneficiile periuţei electrice pentru copii?

Marele avantaj al periuţelor electrice este dat de faptul că ele curăţă mai rapid şi mai eficient. Cum cei mici nu au foarte multă răbdare, ele au timp să îşi îndeplinească „rolul”. De asemenea, există şi periuţe electrice însoţite de o aplicaţie prin care copilaşul poate fi convins mai uşor să stea la periat cât este necesar pentru fiecare dinţişor în parte, periajul transformându-se într-un joc interactiv. Spre exemplu, periuţa de dinţi sonică de la Philips – Sonicare for Kids -  se sincronizează cu Aplicaţia Philips Sonicare For Kids, ajutându-l pe cel mic să înveţe despre igiena orală prin joacă. Fiecare sesiune începe cu instrucţiuni vizuale clare despre tehnici de periere corecte, iar monitorul de progres al aplicaţiei urmăreşte performanţele totale. Copilul învaţă în timp ce se distrează, iar părinţii pot vedea cât de bine se descurcă aceştia între controalele la medicul stomatolog.

Mai mult decât atât, 98% dintre părinţii intervievaţi spun că este mai uşor să îţi convingi copiii să îşi perieze dinţii mai bine şi mai mult cu periuţa electrică Sonicare. Cei mici îşi dezvoltă, prin modalităţi distractive, obiceiuri sănătoase de igienă orală, care vor rezista toată viaţa.

În plus, periuţa Philips Sonicare for Kids este însoţită de un cap de periere standard şi de un cap de periere de dimensiuni mici, ce poate fi achiziţionat separat, dar şi de opt etichete interschimbabile distractive pentru personalizare, ce le permit copiilor să îşi aleagă aspectul periuţei de dinţi.

Un alt avantaj al periuţei electrice este că poate reprezenta un instrument ajutător pentru vizita în cabinetul stomatologic. Sunt copii care au coloraţii pe dinţişori, coloraţii care nu se pot îndepărta acasă, ci doar în cabinet, cu o periuţă specială. Aşa că, dacă cel mic a acceptat acasă periuţa electrică, atunci va accepta cu uşurinţă şi periajul în cabinet.

Cum putem învăţa copilul să accepte periuţa?

Prin propriul exemplu, prin explicaţii şi prin perseverenţă. Copilul poate înţelege că, aşa cum ne spălăm pe mânuţe şi cum facem băiţă seara, şi dinţişorii au nevoie să fie păstraţi curaţi. Dacă cel mic este reticent de la început, trebuie să înţelegem că prin paşi mici, ca de bebeluş, vom reuşi să îl convingem.

De ce ar trebui să acordăm importanţă dinţilor de lapte, dacă oricum se schimbă?

Dinţii de lapte sunt foarte importanţi chiar dacă, la un moment dat, se vor schimba. Copilul mănâncă, râde şi vorbeşte cu dinţii de lapte, iar aceste funcţii pot avea de suferit din cauza afecţiunilor dentare. Mai mult decât atât, dinţii de lapte sunt precursorii dinţilor permanenţi, ei fiind cei care stabilesc traseul de erupţie al acestora. Felul în care va erupe pe arcadă un dinte adult va depinde şi de dintele de lapte.

Dacă dinţii de lapte au afecţiuni grave – carii complicate, abcese – ei pot afecta şi structura dinţilor permanenţi. Când aceştia erup sunt mai sensibili la atacul cariogen, iar dacă mediul este plin de bacterii există un risc major să fie afectaţi.

De ce noi, părinţii, ar trebui să spălăm dinţii copiilor?

Pentru că noi putem fi medicii de acasă. Spălatul pe dinţi este cel mai ieftin tratament stomatologic.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!