Sari la conținut

Dovleacul – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă

Momentul perfect pentru a introduce o serie de fructe și legume proaspete în alimentația bebelușului este atunci când începe să mănânce solide. Poți încerca mâncăruri hrănitoare, de casă, preparate din fructe și legume de sezon.

O opțiune alimentară este dovleacul, care este bogat în beta-caroten și minerale și care ajută la creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului.

Dovleacul la bebeluși. Când pot mânca bebelușii dovleac?

Odată ce bebelușul a împlinit 6 luni, poți introduce dovleacul în alimentația lui. Poate fi preparat aproape în orice formă – la abur, la grătar, fiert sau la cuptor.

► Citește și: Broccoli – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă

Semințele de dovleac nu sunt însă recomandate pentru un copil mic, pentru că ar putea fi alergic la ele. Dacă dorești să introduci și semințele în alimentația copilului, poți face acest lucru doar după consultarea medicului pediatru.

Dovleacul la bebeluși. Beneficiile dovleacului

Dovleacul este un furnizor de nutrienți esențiali

Vitaminele și mineralele din dovleac sunt esențiale pentru dezvoltarea bebelușului. De exemplu, calciul și magneziul ajută la dezvoltarea oaselor puternice, fosforul ajută la funcționarea creierului, precum și la digestie.

Dovleacul ajută la digestie

Dovleacul este o sursă excelentă de fibre, care susțin digestia. Poate ajuta la reglarea mișcărilor intestinale ale bebelușului.

► Citește și: Țelina – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă

Este bogat în oxidanți

Beta-carotenul este un pigment care dă culoare galbenă sau portocalie fructelor și legumelor. Retinolul natural (pro-vitamina A) are proprietăți antioxidante și îmbunătățește sistemul imunitar. De asemenea, corpul bebelușului tău transformă o parte din beta-caroten în vitamina A, ceea ce este important pentru creșterea copilului.

Îți ajută copilul să doarmă mai bine

Dovleacul conține triptofan care ajută organismul să producă serotonină. Aminoacidul ajută la introducerea calmului și a somnolenței și face astfel copilul să se relaxeze și să doarmă mai bine.

Este bun pentru sistemul imunitar

Dovleacul conține vitamina C, precum și câteva substanțe biochimice importante care îți protejează copilul împotriva răcelii și gripei.

► Citește și: Lintea – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă

Dovleacul are proprietăți antihelmintice

Bebelușii sunt predispuși nu doar la infecții, ci și la organisme macroscopice. Dovleacul, care este bogat în proprietăți antihelmintice, te poate salva în astfel de cazuri.

Dovleacul la bebeluși.  Pot folosi dovleac din conservă pentru a hrăni bebelușul?

Alimentele din conserve nu sunt ideale pentru copii. Dă-i întotdeauna copilului fructe și legume proaspete. Amestecul de dovleac pentru plăcintă nu trebuie folosit la bebeluși, deoarece conține amidon, zaharuri și alți aditivi.

Dovleacul la bebeluși. Cum gătești dovleacul pentru bebelușul tău

Dovleac copt

După curățarea dovleacului, unge jumătățile de dovleac cu ulei de măsline sau unt și pune-l la cuptor aproximativ 45 de minute, până când devind fraged. Scoate-l din cuptor, curăță pulpa și adaug-o într-un bol.

► Citește și: Otrăvurile din alimentația bebelușului. Zahărul și sarea la copiii mai mici de un an

Dovleac fiert

Taie dovleacul și pune-l la fiert. După fierbere, scurge apa și lasă dovleacul să se răcească. Bebelușul îl poate consuma sub formă de piure, fie împreună cu unele cereale moi sau iaurt.

Supă cremă de dovleac

Fierbe dovleacul și amestecă-l la blender împreună cu alte legume și cu smântână.

Dovleacul la bebeluși. Cum selectezi dovleacul pentru copilul tău

Dovlecii nu necesită, în general, utilizarea de pesticide, astfel încât de cele mai multe ori sunt siguri pentru consum. Dar dacă totuși vrei să cumperi un dovleac organic pentru copilul tău, atunci este alegerea ta.

► Citește și: 10 alimente care stimulează dezvoltarea creierului bebeluşului

Alege dovleci mai mici și mai copți pentru copilul tău, pentru că au pulpa mai dulce și mai fermă.
Dacă vrei să cumperi un dovleac deja tăiat, atunci asigură-te că are o culoare portocalie mai pigmentată.

Sursa: momjunction.com; parenting.firstcry.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!