Sari la conținut

Evolutia mirosului la bebelus

Mirosul este printre cele mai dezvoltate simturi cu care se naste bebelusul. Mirosul este cel care il ajuta sa se hraneasca, dar si sa cunoasca lumea. Profitati de asta!

Inca din uter!

In pantecul mamei, fatul poate de fapt, inca din a saptea luna de sarcina, sa profite de mirosurile pe care le transmite lichidul amniotic.

Organul care permite sa perceapa mirosurile intra lichidiene se situeaza in nasul fatului si dispare in momentul in care copilul se naste. In acelasi timp, creierul pastreaza in memoria lui, experienta sa intrauterina. Astfel, inca de la nastere, bebelusul are deja anumite preferinte.
 

 Asta e bun, mami!

Foarte rapid, bebelusul este capabil sa utilizeze simtul mirosului. Nou-nascutul este capabil sa recunoasca datorita mirosului propria mama, in special mirosurile emanate de gatul si de sanii sai. Pentru el este o problema de supravietuire, pentru ca acest miros ii da posibilitatea sa gaseasca linistea, asigurandu-se de prezenta mamei si sa se orienteze catre san pentru a se alimenta.
 

Imi place, nu-mi place

La mai putin de 12 ore de viata, un bebelus este capabil sa isi exprime dezgustul si repulsia fata de mirosurile dezagreabile. Este capabil de reactii de satisfactie cand e vorba de mirosuri placute (mirosul mamei, aroma de vanilie, de banana, de miere).

Capacitatile mirosului, ca si cele legate de gust, sunt astfel aproape egale cu cele ale unui adult si asta, inca din primele zile.

 

Nu uitati

-         Ganditi-va sa lasati in patul bebelusului, aproape de capul sau, o esarfa impregnata cu parfumul dumneavoastra: efect linistitor garantat.

-         Evitati sa schimbati parfumul, sapunul sau laptele de corp in timpul primelor luni: bebelusul risca sa fie destabilizat.

-         In momentul diversificarii alimentare si in timpul activitatilor zilnice (plimbare, jocuri), lasati copilului timpul sa-si foloseasca mirosul si sa aprecieze sau nu mirosurile legate de alimente  si de ceea ce il inconjoara.

-         In jurul varstei de 2 ani, jucati-va impreuna cu copilul un joc al mirosurilor folosind:

o       carti care degaja mirosul obiectului reprezentat,

o       alimente din bucataria dumneavoastra (otet, infuzii de plante, ciocolata, banana zdrobita) pe care bebelusul le clasifica in “imi place” sau “nu-mi place”. Va veti amuza copios!
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!