Sari la conținut

Factori care influenteaza sindromul mortii subite

Ce bebelusi sunt mai expusi riscului SIDS (sindromul mortii subite)?

Desi nimeni nu stie sigur ce determina aparitia SIDS, au fost identificati cativa factori de risc, acestia includ:

-    Un parinte sau ingrijitor care fumeaza. Studiile arata ca riscul SIDS creste cu fiecare fumator din casa, cu numarul tigarilor fumate pe zi si cu timpul in care bebelusul este expus fumului.

-    Dormitul cu fata in jos. Se pare ca riscul SIDS este cu 1.7 pana la 12.9 mai mare (depinde de studiu) daca bebelusul doarme pe burtica decat daca doarme cu fata in sus. Cand un bebelus doarme cu fata in jos e mai probabil sa se supraincalzeasca, sa aiba pauze de respiratie si sa reinspire aerul pe care tocmai l-a expirat, ceea ce creste cantitatea de dioxid de carbon. Mai mult, sunt studii care arata ca daca bebelusul este obisnuit sa doarma pe spate si este pus sa doarma  cu fata in jos  riscul SIDS creste considerabil. Expertii cred ca aceasta explica rata crescuta a decesurilor din cauza SIDS in crese.

-    Nastere prematura sau greutate mica la nastere. Cu cat bebelusul a fost nascut mai devreme, cu atat mai mare e riscul SIDS, la fel in ceea ce priveste greutatea mica.

-    Cresterea temperaturii in timpul somnului. Exista dovezi clare ca daca temperatura creste si riscul SIDS e mai mare. Temperatura bebelusului poate sa creasca daca se afla intr-o camera unde este prea cald, daca il infesi sau il acoperi cu prea multe paturi, daca ii acoperi capul cu o patura sau daca face febra.

-    Dormitul pe o suprafata moale. Mai ales penru copiii care dorm cu fata in jos, o suprafata moale poate creste sansele ca bebelusul sa aiba probleme cu respiratia  sau sa se supraincalzeasca.

-    Mama care a fumat sau a folosit droguri in timpul sarcinii. Majoritatea studiilor au demonstrat ca excesele mamei au influente negative asupra evolutiei  bebelusilor, iar fumatul si drogurile sunt din cele mai nocive.

-    Mama care are sub 20 de ani in timpul sarcinii. Cu cat mama este mai tanara, cu atat riscul SIDS este mai mare, de asemenea acesta creste si daca intervalul intre sarcini este mic.

-    Un eveniment care i-a amenintat viata. Acest risc merita luat in seama mai ales daca bebelusul nu a mai respirat, a devenit palid sau a avut nevoie de resuscitare.

-    Sexul. Se pare ca baietii au un risc mai mare de SIDS decat fetele

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!