Sari la conținut

Hernia la bebelusi

Umflaturile de pe burtica sau zona inghinala a bebelusului te baga in sperieti si te gandesti la ce este mai rau. In cele mai multe cazuri acestea sunt semnul unei hernii. Afla ce sunt si care sunt metodele de tratament.

Ce este hernia

O hernie este o umflatura care variaza in dimensiune, sub piele, in zona burticii sau cea inghinala. Aceasta apare ca urmare a faptului ca muschii bebelusului nu s-au dezvoltat inca complet.

In mod normal, muschii de pe abdomen si pelvis formeaza o plasa solida pentru sustinerea organelor si a intestinelor. In cazul unei hernii, exista o gaura in acest perete muscular. Tesuturile, fluidele sau chiar o parte din intestine se pot „scurge” prin aceasta gaura si formeaza o umflatura sub piele.

Exista doua tipuri comune de hernie la bebelusi si copiii mici:

  • Hernia ombilicala: Apare in jurul buricului
  • Hernia inghinala: Apare in zona inghinala si se poate extinde catre abdomen. Cca 5 dintr-o suta de copii se nasc cu aceasta.
  • Mai exista un tip de hernie insa este foarte rara: hernia diafragmatica.

Ce cauzeaza o hernie

In prima parte a sarcinii este normal ca bebelusul sa aiba o gaura in muschii abdominali. Daca aceasta gaura nu se inchide total pana la nastere, bebelusul se poate naste cu o hernie.

Unii bebelusi sunt mai predispusi la hernii: baietii sau copiii nascuti prematur sunt principalii candidati (cei din urma deoarece nu au avut timp sa incheie ciclul complet de dezvoltare).

Cum identifici o hernie

Uneori hernia nu este vizibila inca de la inceput ci putin mai tarziu cand bebelusul se incordeaza sa planga, sa tuseasca sau sa faca treaba mare. Hernia forteaza deschizatura si iese sub piele. Principalul pericol al herniei este ca o parte din intestine pot fi prinse si stranse acolo. Aceasta se numeste hernie strangulata, este o urgenta si trebuie mers imediat la medic.

Semne de ingrijorare

  • Umflatura devine tare si nu se face moale cand bebelusul nu mai plange sau se incordeaza
  • Este dureroasa la atingere
  • Bebelusul incepe sa vomite si sa se simta rau

Tratament

Pe termen scurt, medicul va impinge inapoi hernia. Nu incerca sa faci tu acest lucru, poti rani bebelusul. In cazul in care muschii in incep sa se uneasca si sa rezolve hernia se apeleaza la operatie. Este o operatie obisnuita la copii. Medicul impinge hernia la loc si coase muschii deasupra. Copilul va dormi in timpul operatiei si deseori nu va avea nevoie de spitalizare.

Iata mai jos mai multe detalii despre principale tipuri de hernie la bebelusi.

Hernia ombilicala

Cel mai des hernia ombilicala se intalneste la nou-nascuti si copiii mici pana la 6 luni.

Cum imi pot da seama daca copilul meu are o hernie ombilicala? 

De cele mai multe ori, daca micutul tau are buricul iesit mult in afara, ca si 20% din ceilalati copii, insemna ca are o hernie ombilicala. In majoritatea cazurilor aceasta afectiune nu este dureroasa si nici nu comporta vreun pericol. 

Atunci cand copilul este inca in uter, in interiorul abdomenului, in spatele buricului, exista un spatiu deschis. Pe masura ce copilul creste, aceasta deschizatura ar trebui sa se inchida pe masura ce muschii abdominali se sudeaza. In cazul unor copii, acest lucru nu se intampla in totalitate, ramanand un spatiu de marimea unui varf de deget. Vei observa ca zona din jurul buricului se va inflama cand plange sau se incordeaza. Acest lucru se datoreaza, mai ales, presiunii aerului din abdomen.

Desi poate parea alarmant, in cazuri rare poate atinge dimensiunile unei prune, hernia nu va produce nici un fel de probleme atata timp cat copilul se simte bine iar zona nu este extrem de inflamata. Daca umflatura este moale si se retrage in abdomen atunci cand aplici presiune si nu deranjeaza copilul, nu este o problema.

De obicei, herniile trec atunci cand copilul are 12-18 luni iar interventia chirurgicala este necesara in foarte putine cazuri. Uneori, in situatii rare, o parte din intestinul copilului poate fi prins in aceasta deschidere, fluxul de sange fiind intrerupt iar interventia chirurgicala trebuie facuta de urgenta.

Daca observi orice inflamatie, sensibilitate sau decolorare in jurul zonei buricului, mai ales daca bebelusul tau vomita sau are dureri suna imediat doctorul pentru a duce copilul la spital.

Hernia inghinala

La baietei

Cum iti poti da seama daca baietelul tau are o hernie inghinala?

Hernia este o perforare sau slabire in peretele unui muschi, tesut sau membrana care în mod normal tine un organ în cavitatea sa naturala.

Herniile inghinale se intampla mai ales in cazul baieteilor. Iata cum se intampla: testiculele unui baiat se dezvolta in interiorul abdomenului atunci cand se afla in uter, dupa care, inainte de nastere, coboara printr-un canal de tesut in partea inferiora a abdomenului pana in sacul scrotal. In acel punct, aceasta cale de trecere prin peretele abdominal ar trebui sa se inchida. La aproximativ 4% din baieti (pana la 30% din cei nascuti prematur), canalul ramane destul de dilatat incat sa permita unei portiuni de intestin sa alunece si sa formeze o umflatura oblonga in scrot, de marimea degetului mare. 

E posibil sa nu observi aceasta umflatura pentru saptamani sau chiar luni dupa nasterea copilului. Se poate retrage in abdomen cand copilul este linistit sau reapare atunci cand este activ sau plange.

Daca observi o astfel de umflatura, du copilul la pediatru. Bebelusul tau va avea nevoie de o operatie minora pentru a elimina hernia, dar nu este o urgenta decat daca observi ca hernia s-a marit brusc, a devenit mai tare, s-a inchis la culoare, nu se retrage atunci cand aplici presiune, copilul tau vomita sau are dureri. Aceasta poate insemna ca bucata de intestin a ramas prinsa in scrot iar irigarea cu sange a fost intrerupta. Daca aceasta este problema, copilul va avea nevoie de interventie chirurgicala rapida pentru a preveni afectarea intestinului.

Ce altceva ar putea determina inflamarea testiculelor?

Daca testiculele bebelusului sunt inflamate imediat dupa nastere, e foarte posibil sa fie din cauza unei extra doze de hormoni pe care i-a primit de la mama imediat inainte de nastere. Aceasta inflamatie este inofensiva, iar lichidul va fi eliminat prin urina dupa cateva zile.

Inflamarea persistenta, fara o umflatura rigida, e cel mai probabil un hidrocel, care apare atunci cand canalul s-a inchis ceva mai mult dar nu defintiv, iar fluidul din abdomen se acumuleaza in jurul testiculelor. Nu ar trebui sa iti deranjeze copilul si mai mult ca sigur ca va trece de la sine pana la varsta de un an. Daca nu trece pana implineste un an, poate va avea nevoie de o interventie chirurgicala minora pentru a drena fluidul si inchide canalul.

La fetite

Hernia inghinalala la copil este cauzata de persistenta canalului peritoneo-vaginal, care exista in mod normal la ambele sexe in timpul vietii intrauterine si care dispare inainte de nastere

Cum iti poti da seama daca fetita ta are o hernie inghinala?

E mai putin probabil ca o fetita sa aiba o hernie inghinala, dar, cateodata se intampla. Cel mai adesea acest tip de afectiune apare in cazul baietilor.

Hernia, in cazul fetitelor apare atunci cand un segment al intestinului a presat peretele abdominal pana a ajuns la nivelul labiilor, aparand, la fel ca la baieti, sub forma unei umflaturi righide, de forma oblonga.

Diagnosticul se poate da de catre medicul pediatru, la un consult de rutina, insa este necesar ca medicul chirurg sa il confirme. In functie de tipul de hernie se ia decizia privind cat de repede trebuie intervenit chirurgical. Daca exista o hernie ea se trateaza de urgenta la fetite, intrucat exista riscul ca ovarul sa patrunda in sacul herniar si sa nu se mai poata recupera. Operatia dureaza aproximativ o ora si se face sub anestezie generala, necesitand o spitalizare de o zi.

De cate ori parintii vad ca fetitele s-au nascut cu labiile umflate se sperie gandindu-se ca ar fi vorba despre o hernie. De cele mai multe ori nu este cazul.

In general, inflamarea labiilor dupa nastere, se produce din cauza fluidului in exces sau din cauza dozei mari de hormoni primita de la mame chiar inainte de nastere. Inflamatia este inofensiva iar lichidul va fi eliminat prin urina in cateva zile.

In cazuri rare, inflamatia are duritatea unei pietre si poate fi vorba de un ovar care a migrat si care va trebui reasezat la locul lui cu ajutorul unei interventii chirurgicale.

In cele din urma, o inflamatie in zona genitala ar putea fi un ganglion limfatic inflamat. In orice caz, orice astfel de umflatura, trebuie verificata si diagnosticata de medic.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!