Sari la conținut

Înfățișarea nou născutului meu. Ce ar trebui să știu despre forma capului?

Se spune că nimeni nu ți se va părea mai frumos pe lume, decât copilul tău. Și, la un moment dat, chiar așa vei simți! Dar nu din prima zi – sau, cel puțin, sunt șanse mari să nu simți asta cât timp este nou-născut.

Înfățișarea nou născutului meu – Forma capului

Capul nou-născutului poate să nu fie perfect rotund imediat după naștere. Travaliul și nașterea pot modela capul copilului într-o formă ciudată, îngustă și lungă, astfel încât să poată trece mai ușor prin canalul tău de naștere. De asemenea, mai poate avea o denivelare pe o parte.

Mai mult, bebelușul tău poate avea chiar vânătăi sau umflături pe cap, din cauza procesului de naștere. Trebuie să știi că acest lucru este de obicei normal și că micuțul căpușor ar trebui să fie mai rotund după 1- 2 săptămâni.

De asemenea, e posibil să vezi că, în unele părți, capul bebelușului tău este mai moale. Nu te îngrijora! Sunt fontanelele - puncte moi de pe partea superioară din față și din spate a craniului nou-născutului. Acestea sunt protejate de un țesut dur, deoarece oasele nu au crescut încă împreună. Dar trebuie să știi că micul creier al bebelușului tău va crește foarte repede în primul an. Scopul punctelor moi este de a face loc creierului să crească.

Punctele moi sunt de obicei plate, dar se pot bomba atunci când copilul plânge sau se încordează. Este normal să vezi și să simți un puls care bate sub un punct moale, mai ales dacă bebelușul are păr puțin și are pielea deschisă.

Citește și Fontanela anormală la bebeluș. Când trebuie să te alarmezi

Înfățișarea nou născutului meu – Părul


Bebelușul tău se poate naște chel sau, dimpotrivă, cu mult păr. Ulterior, să nu te îngrijorezi dacă o parte din părul nou-născutului începe să cadă – este perfect normal să se întâmple acest lucru!. Sunt șanse mari ca podoaba capilară să se îmbogățească, până la vârsta de 6 luni, și chiar să își schimbe ușor culoarea, dar nu este nimic în neregulă dacă nu se întâmplă acest lucru.

Înfățișarea nou născutului meu – Urechile

La naștere, una sau ambele urechi ale nou-născutului pot fi pliate. Acest lucru este cauzat de dificultatea de a trece prin canalul nașterii, adesea foarte strâmt. Dar, după o perioadă relativ scurtă de timp, urechiușele ar trebui să revină la normal!

Înfățișarea nou născutului meu – Ochii

Pleoapele nou-născutului pot fi, adesea, umflate. Mai mult, e posibil să observi pete de sânge în zona albului ochilor. Deși aparent îngrijorătoare, e bine să știi că acestea sunt adesea cauzate de presiunea asupra feței nou-născutului în timpul nașterii. Din fericire, umflarea și înroșirea ochilor nou-născutului vor dispărea, de obicei, în 3 zile. Poate dura, însă, până la 3 săptămâni înainte ca petele de sânge din ochii nou-născutului să dispară.

Culoarea ochilor nou-născutului se poate schimba în primul an. Majoritate bebelușilor se nasc cu ochii albaștri, dar ulterior se mai închid la culoare. Referitor la tipul de lumină ajunsă în ochii micuțului, recomandăm să evitați intensitatea mare. Dacă lumina e prea puternică (chiar și lumina soarelui), este posibil ca bebelușul să nu vrea să deschidă ochii.

Citește și Vederea bebelusului. Explicatii pe intelesul mamicilor

Ochii unui nou-născut produc de obicei lacrimi doar cât să mențină ochii umezi. Până la vârsta de 7 până la 8 luni, ochii bebelușului tău se vor dezvolta astfel încât să poată produce mai multe lacrimi. Lacrimile se scurg în canale mici în colțurile interioare ale fiecărui ochi. Se întâmplă, însă, frecvent ca un nou-născut să aibă canalul lacrimal blocat. Un posibil semn al unui canal lacrimal blocat este o scurgere galbenă lipicioasă în unul sau ambii ochi. Pediatrul nou-născutului vă poate arăta cum să masați canalele lacrimale pentru a le deconecta.

Înfățișarea nou născutului meu – Nasul

Nasul nou-născutului poate fi ușor plat, din cauza strângerii puternice în timpul travaliului și al nașterii. Într-o săptămână sau două ar trebui, însă, să arate normal.
Bebelușii fac multe zgomote diferite atunci când respiră, cum ar fi gâlgâitul sau pufnitul. Cele mai multe dintre zgomote sunt cauzate de aerul care trece prin canale mici de respirație. Aceste sunete sunt normale și vor dispărea pe măsură ce copilul crește.

Citește și Cum tratezi nasul înfundat la bebeluşul mic

Înfățișarea nou născutului meu – Gurița


Când te uiți în interiorul gurii nou-născutului tău, este posibil să vezi mici umflături albe pe gingiile lui sau pete galben-albe pe cerul gurii. Umflăturile sunt, de obicei, saci plini cu lichid numiți chisturi care, însă, dispar de la sine.
Mai mult, bebelușul poate avea un calus al buzelor (piele îngroșată), pe buza superioară în prima lună. Aceasta este cauzată de supt și ar trebui să dispară în primul an al copilului.



 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!