Sari la conținut

Invata bebelusul limbajul semnelor

Nu e surprinzator ca bebelusii pot invata sa comunice prin semne. Atat intelegerea limbajului cat si capacitatile motorii se dezvolta mai repede decat capacitatea de a vorbi. Mai mult, bebelusii adora sa mimeze: majoritatea stiu sa spuna la revedere facand cu mana, sau sa arate cu degetul, inainte sa spuna “pa pa“sau “uite”.  Studiile au demonstrat ca bebelusii care au parinti surzi invata foarte repede limbajul semnelor. De acest limbaj, pot beneficia si copiii normali cu parinti normali care in loc sa tipe sau sa planga atunci cand le este foame pot spune asta prin gesturi. Copiii de 6 luni au fost invatati sa comunice prin semne cu succes.

Beneficiu: Mai putine frustrari  

Nu este greu sa iti inveti bebelusul sa vorbeasca prin semne, desi e nevoie de rabdare. Si chiar cateva semne simple cum ar fi cel care inseamna mi-e sete pot face diferenta. Bebelusul se poate exprima si nu mai trebuie sa astepti sa planga pana sa-i dai sa bea.

 Beneficiu: o legatura mai puternica

O mamica povesteste ca baietelul sau, de un an si patru luni, are un vocabular de 30 de cuvinte si incepe sa comunice legand mai multe semne. E minunat sa stii ce se petrece in mintea lui sau sa puteti comunica desi va aflati in parti opuse ale camerei.

Beneficiu: Ajuta la dezvoltarea limbajului

Parintii isi fac griji ca, daca invata copiii limbajul semnelor, acestia vor incepe sa vorbeasca mai tarziu. De fapt, conform ultimelor cercetari, opusul este adevarat: limbajul semnelor imbunatateste limbajul si vocabularul.

 

Limbajul semnelor trebuie folosit de parinti in paralel cu limbajul normal pentru ca bebelusul sa poata face legatura intre semn si cuvantul pe care il reprezinta. Si pentru ca trebuie sa fii sigura ca bebelusul se uita la tine, va face un efort mai mare pentru a se concentra atat asupra a ceea ce spui cat si asupra a ceea ce faci. Cand copilul invata sa iti raspunda tot prin semne, comunicarea se face in ambele sensuri. Daca, de exemplu, iti spune prin semne ca poate auzi un avion, tu poti raspunde:

“Ai auzit avionul? Da, il vad, uite, e acolo. Nu-i asa ca face mult zgomot?”. In acest fel iti vei petrece mai mult timp vorbind cu bebelusul ceea ce va ajuta la dezvoltarea limbajului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!