Sari la conținut

Laptele de la tara este bun

Majoritatea copiilor din ziua de astazi nu cunosc gustul si nici beneficiile laptelui de vaca „adevarat”. Laptele pasteurizat este la putere in orice tara dezvoltata si este singurul pe care il beau astazi copiii.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Ludwig Maximilian  arata ca bebelusii hraniti cu lapte de vaca proaspat in loc de lapte UHT sunt mai putin expusi infectiilor.

Un studiu pan-european, condus de profesorul Erika von Mutius, profesor de alergologie pediatrica la ULM si directorul departamentului de astm si alergii de la spitalul de copii Dr. von Hauner, arata ca laptele proaspat de vaca protejeaza copiii de infectiile respiratorii, bolile febrile si inflamatiile urechii medii. Din cauza faptului ca laptele de vaca netratat poate contine microorganisme patogene si poate pune un risc de sanatate, cercetatorii militeaza pentru metodele de procesare care sa pastreze agentii protectivi prezenti in laptele proaspat.

Descoperirile sunt doar ultimele informatii provenite din studiul pe termen lung PASTURE, care exploreaza rolul factorilor de mediu si de dieta in dezvoltarea bolilor alergice. Studiul a recrutat initial 1000 de femei insarcinate care au fost rugate sa noteze alimentatia copilului si starea lui de sanatate la intervale saptamanale in primul an de viata. „Printre copiii care au fost hraniti cu lapte de vaca proaspat, neprocesat, incidenta racelilor si a altor infectii respiratorii, boli febrile sau inflamatii ale urechii medii a fost mult mai mica in acest grup fata de grupul in care ratia de lapte a constat din laptele ultrapasteurizat din comert” a declarat dr. Georg Loss de la spitalul Dr. Von Haunder. Laptele proaspat a redus cu cca 30% riscul de a dezvolta bolile de mai sus si a fost diminuat daca laptele a fost incalzit acasa inainte de consum. Laptele conventional pasteurizat a avut si el abilitatea de a reduce riscul de boli febrile, in timp ce expunerea la temperaturile inalte folosite in UHT a eliminat cu totul acest efect.

Ce este important este faptul ca impactul pozitiv al laptelui proaspat a putut fi clar separat de efectele celorlalte elemente din nutritia copilului.  

Impact asupra inflamatiilor

„Compusii din lapte care sunt sensibili la caldura, par sa joace un rol important in protectia tractului respirator si infectiilor urechii” a declarat Loss.

La sfarsitului primului an de viata, mostre de sange au fost luate de la copiii inrolati in studiu si testati pentru indicatori biochimici ai functiei imunologice. Bebelusii hraniti cu lapte neprocesat au avut niveluri mai mici de proteina C reactiva care apare in sange in faza acuta a inflamatiilor. „Alte studii au aratat ca nivelurile inalte de inflamatie sunt legate de aparitia bolilor cronice cum ar fi astmul si obezitatea. Consumul laptelui neprocesat poate deci reduce riscul de dezvoltare a astmului” explica Loss.

Procesarea industriala a laptelui implica incalzirea pe termen scurt a produsului crud. In mod conventional, laptele pasteurizat a fost expus la temperaturi de 72-75 de grade Celsius pentru 15 secunde, in timp ce laptele ultrapasteurizat este incalzit la 135 de grade pentru cateva secunde. Acesta din urma este si omogenizat pentru a dispersa grasimile din lapte, ceea ce previne formarea smantanii.

„Consumul de lapte proaspat nu este total lipsit de riscuri” a declarat Loss. Intr-adevar, laptele netratat poate contine bacterii patogene care cauzeaza boli serioase. Exemplele includ tulpini de Escherichia coli enterohemoragica care sunt asociate cu diaree severa si probleme grave ale rinichilor si microorganisme care cauzeaza listerioza si tuberculoza. Cercetatorii sunt de acord ca este nevoie de metode alternative de procesare pentru tratamentul industrial al laptelui crud.  „Inovarea ne va aduce in viitor tratamente mai blande pentru lapte care sa ne ofere lapte lipsit de agenti patogeni dar in acelasi timp in care sa existe in continuare agentii protectivi din laptele proaspat” a spus Loss.

Avantajele vietii la tara

In plus fata de grasimi si carbohidrati, laptele de vaca contine proteine care pot modula functionarea sistemului imunitar. „In multe aspecte, compozitia laptelui de vaca este similara cu cea a laptelui uman” spune Loss. Este cunoscut faptul ca alaptatul apara bebelusii de infectii, desi cum afecteaza laptele functionarea timpurie a sistemului imunitar ramane neclar. Este posibil ca unii factori implicati interactioneaza direct cu virusii si ca promoveaza dezvoltarea unui sistem imunitar sanatos pri alterarea compozitiei microflorei intestinale.

Hranirea copiilor cu lapte de vaca este de asemenea discutabila deoarece poate provoca reactii alergice. Dar printre copiii care au participat la studiul PASTURE numai 2% au dezvoltat alergie la lapte sau alte alimente inainte de prima aniversare.

Traiul la tara are efecte pozitive asupra sistemului imunitar si a fost demonstrat faptul ca „copiii care cresc la fermele traditionale sunt mai putin expusi alergiilor”

Cele 1000 de femei insarcinate implicate in studiul PASTURE au fost recrutate din zonele rurale ale Bavariei, Finlandei, Frantei, Elvetiei si Austriei, iar aproximativ jumatate dintre ele locuiau la ferme. Pe langa monitorizarea nutritiei maternale din timpul sarcinii, studiul a monitorizat starea de sanatate si dezvoltarea copiilor in primii 10 ani de viata, pentru a elucida rolul factorilor de mediu in etiologia bolilor alergice. Studiul a fost facut de echipe de la LMU si German Center for Lung Research, universitatile din Ulm, Basel, Helsinki, Kuopio (Finlanda) si Besançon (Franta) si spitalele de pediatrie St. Gallen (Elvetia) si Schwarzach (Austria).

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!