Sari la conținut

Laura Cosoi, despre diversificarea micuței Rita: secretul e un echilibru între informațiile primite de la medic și instinct

Vezi gGalerie foto

Laura Cosoi, o mămică apreciată de multe dintre noi pentru relaxarea de care dă dovadă, în creșterea micuței Rita, a povestit pe blogul personal cum a procedat în noua etapă - diversificarea. Actrița a povestit cum s-au pregătit pentru această capitol, a detaliat lista alimentelor oferite și preferate de fetița ei, ne-a împărășit cum prepară și cum păstrează mâncarea, dar și ce face atunci când Rita nu vrea să mănânce deloc.

Cât despre existența unui secret pentru o diversificare ca la carte, Laura a spus la fel de relaxat cum ne-a obișnuit: Totul se petrece rapid și cred că secretul – ca să nu ne stresăm prea mult noi, mamele – e un echilibru între informațiile primite de la medic și instinct. Oricum, diversificarea se face în multe feluri și nici măcar specialiștii în nutriție pediatrică nu au căzut de acord asupra metodei perfecte. Situația ne obligă așadar să ne ascultăm și instinctul de mame.

Evident că la început ne-am informat când e mai bine să începem, cum se introduc alimentele, ce reacții poate avea copilul și ce faci dacă se îneacă (pentru cei care nu au făcut un curs de prim ajutor, foarte folositoare sunt și acele video, care pot fi urmărite pe YouTube). Pe lângă asta însă, ne-am ascultat și instinctul și am urmărit atent reacțiile Ritei, a mai scris Laura pe blog.

Iată cum am procedat noi:
 
 În primul rând ne-am pregătit:
 
     Am strâns informații, dar și castronașe, veselă, căni și pahare pentru Rita. Iar la 5 luni jumate am considerat că Rita e pregătită. Stătea deja în fund, era curioasă și se întindea după mâncare.
     Am aplicat o metodă mixtă, în sensul că o hrăneam și eu, dar o lăsam și pe ea să descopere hrana, textura mâncării. Totul a fost la început pentru ea ca o joacă. Îi puneam pelerina și apoi o lăsam să se joace cu linguriță în farfurie. Am stat cu ochii pe ea, nu am riscat, dar în același timp am vrut să-i dau senzația că acela e un moment când ne jucăm.
     În primele două săptămâni, i-am introdus câte un aliment la trei zile (morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină, cartof dulce), iar când am observat că nu are alergii am mers cu curaj înainte și am tot adăugat alimente noi.
     Dacă nu îi place ceva, încerc să schimb rețeta. Spre exemplu, dacă refuză broccoli, îl amestec cu cartof dulce și așa îi place. Important e ca acel ingredient să ajungă la ea, mai ales dacă știu că e plin de vitamine și-i face bine.
     Fructele i le-am introdus abia la două săptămâni după legume, i le-am pasat și i le-am dat simple, apoi cu iaurt, cereale  sau biscuite fără zahăr (îndulcit cu suc de fructe, găsești la BebeTei)
     Carnea de curcan sau vită am introdus-o abia după o lună și îi place. În general, n-am probleme cu ea din punctul asta de vedere, pentru că e mâncăcioasă . E și foarte nostimă atunci când descoperă textura nouă a unui aliment. Are o față foarte expresivă, cumva surprinsă!
 
 De când am început diversificarea, am avut grijă că Rita să bea suficientă apa din păhăruțul ei de bambus. Nu i-am dat niciodată din cănițe cu pai, ci direct din pahar, ca oamenii mari. Să se descurce! Însă e un fel de-a spune că bea apa singură, pentru că ia paharul, dar în loc să dea capul pe spate, se apleacă în față! :))

► Citește și Autodiversificarea: alimente pe care bebelușul le poate mânca singur, în funcţie de vârstă
 

 Ce mănâncă Rita
 
 Am început așadar cu:
 
     legumele preparate la abur: morcov, țelină, pătrunjel, păstârnac.
     Am introdus apoi un pic de ulei de măsline, apoi cartof dulce, broccoli, spanac etc. În momentul de față, doar fasole boabe nu i-am dat, în rest, mănâncă orice legumă mâncăm și noi.
     Inițial i le-am pasat sub formă de piureuri iar treptat i-am lăsat bucățele din ce în ce mai mari. Acum pasăm cu furculița iar cărnița o rupem în bucățele mici. Tot timpul i-am dat să aibă și ea în mână o legumă sau o bucățică de carne pe care să o “mozoleasca”, o coajă de pâine sau o grisină.
     În ce privește fructele, i le-am introdus la două săptămâni și nu am avut limită. În afară de căpșune sau alte fructe cu sâmburi i-am dat de toate. Am și călătorit în perioada această, așa că Rita a mâncat de toate pe unde a fost.
     La piureurile de la borcănel a cam făcut mofturi într-o perioadă, însă cele de fructe îi plac. Știu sigur că anumite branduri de mâncare organică pentru copii folosesc fructe foarte bine alese, așa că i-am mai dat piureuri de caise, afine, rubarbă – fructe care nu se găsesc la tot pasul și în nici un caz acum. Ca să accepte borcănelele (care pot fi “aur” în deplasări) i le combinam cu ceva preparat de mine ca să simtă gustul de acasă. Poți să îi dai mâncare din borcanele din când în când și acasă, că să nu i se pară schimbarea mare când ieșiți. Nu mi se pare că sunt mai puțin mamă dacă nu stau la cratiță 3 de trei ori pe zi. Eu gândesc eficient nefăcând rabat de la calitate. Prefer ca în timpul acela să mă joc cu Rita, să facem plimbări în parc sau să o las să se joace  singură eu repetând textul pentru spectacol sau scriind articole pe blog . Mi se pare important ca ea să aibă și timpul ei singură, în care să descopere lucruri, să caute soluții  etc toate sub supravegherea mea, evident!
 În rest mănâncă lapte de vacă și de capră, griș, iaurt, brânză, ouă,linte, spanac, urzici,  ouă de prepeliță, carne de curcan sau de vită, ficăței, paste, orez, supe, ciorbe, lapte de migdale, fructe, grisine, pișcoturi pentru bebeluși, biscuiți fără zahăr, cereale, condimente (cardamon, scorțișoară, nucșoară- combinate cu grișul cu lapte, cu fructele sau cu cerealele cu lapte) și cam tot ce îi prepar eu, fără sare pe cât se poate.

Dacă vreți să aflați mai multe despre modul în care Laura pregătește și păstrează mâncarea, dar și despre cum procedează atunci când Rita nu mănâncă, vă invităm pe blogul actriței.
 

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!