Sari la conținut

Limbajul corpului la nou-nascut

Incepand din prima clipa de viata nou-nascutul stie sa comunice. O face prin plans si prin anumite miscari ale corpului. De cele mai multe ori mama intelege limbajul nou-nascutului, o face instinctiv si poate sa raspunda exact nevoilor copilului mic si foarte mic.

Parintele trebuie sa evalueze energia pe care o are copilul, modul in care isi controleaza corpul (abilitati care apar clar in 3-4 saptamani dupa nastere), reactia la contactul cu mama si tatal, atasamentul fata de parinti, adaptarea la diferite situatii (apa din baie, lumina de afara, in timpul plimbarii etc), usurinta de a plange si de a zambi (dupa o luna si jumatate-doua).

Comportamentul nou-nascutului de la 0 la 3 luni

Plans insotit de miscari coordonate ale extremitatilor. Este atent si ochii sunt deschisi. Ce trebuie sa faci? Calmeaza-i plansul luandu-l in brate. Vorbeste-i si atinge-l pe cap, lasa-l sa se prinda cu manile de degetela tale, joaca-te cu blandete cu el. Stai in campul lui vizual.
 
Este treaz si vioi. Isi misca mainile, picioarele si capul, isi urmareste propriile miscari. Interactioneaza cu el, dar lasa-l in locul in care se afla. Nu vrea in brate, dar vrea sa te stie alaturi de el. Vorbeste-i arata-i jucarii, intinde-i degetele sa se agate de ele.

Este treaz si linistit, are ochii stralucitori, este atent si contempla mediul din jur. Acum trebuie ridicat si este ideal sa interactionezi cu el. Arata-i orice in jurul lui, vorbeste-i stimuleaza-i atentia oferindu-i jucarii si vorbindu-i. Acest gen de momente dureaza 5-10 minute. De regula dupa astfel de momente bebe o sa devina usor scancit, poate sa planga, semna ca nivelul de stimulare a ajuns la nivelul maxim. Calmeaza-l tinandu-l in brate, intr-o pozite care sa-i ofere siguranta, cu spatele la exterior si cu fata lui spre pieptul tau, pentru ca cele din jur sa nu nu mai fie in campul vizual al copilului. De regula adoarme sau poate fi hranit.

Este somnoros, clipeste des, ochii incep sa se inchida, este putin atent. Esta posibil sa adoarma dar tot atat de posibil sa se trezeasca si sa devina activ. Lasa-l sa decida singur ce vrea sa faca. Nu-l stimula daca vrea sa doarma, si nu-l culca daca vrea sa se joace sau vrea sa interactioneaze cu tine. Aici trebuie spus ca este neindicat sa lasi din brate un copil care evident vrea sa fie tinut in brate. A tine in brate un bebelusi mic nu este o forma de rasfat, este o nevoie. In bratele mamei sau in bratele celor apropiati copilul se simte in siguranta, se calmeaza, se relaxeaza si devine atent la cele din jurul lui.
 
Somnul superficial este caracterizat prin tresariri usoare, grimase, miscari ale fetei si extremitatilor, respiratie neregulata; mainile sunt indoite pe corp.

Somnul adanc este caracterizat prin miscari minime, fata neexpresiva, respiratia regulata, extremitatile moi, grele.

Copiii obisnuiti plang, sug, dorm, isi uda scutecele si uneori deschid ochii. Ei au un coportament previzibil si sunt usor de ingrijit. Dorm cel putin 15 din 24 ore si se agita 2-3 ore pe zi. Pe de alta parte copilul are nevoie sa fie stimulat cand este treaz, nu trebuie lasat sa doarma, in primele luni de viata reprize lungi (mai mult de 6 ore).

Trebuie incurajata sa priveasca lucrurile din jur, trebuie sa-i vorbesti si sa interactionezi cu el, in reprize scurte de 10-20 de minute in fiecare perioada in care este treaz. Aici intra baie, masajul, momentele cand il schimbi sau il imbraci. Toate sunt perioade de stimulare si comunicare cu nou-nascutul si copilul mic. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!