Sari la conținut

Mastita

Mastita este o infectie a sanilor care, dupa simptome, te poate face sa crezi ca ai o raceala. Vei observa pe sani zone inrosite, dureroase datorita inflamarii ductelor lactifere sau senzatia de caldura la nivelul sanului. Existenta unei infectii severe poate fi semnalata si de cresterea temperaturii, stare de oboseala si frisoane.

Daca ti se intampla sa ai o infectie a sanului nu esti singura: aproximativ una din 20 de mame care alapteaza. Desi se poate sa faci mastoza mai mult de o data, e putin probabil sa iti afecteze ambii sani in acelasi timp.

Care este cauza ?

Motivul aparitiei mastitei sunt germenii care trec din gura, gatul si nasul copilului in canalele lactofore prin fisuri ce apar la nivelul sfarcurilor.

Alti factori de risc includ  rezistenta scazuta la boli si golirea incompleta a sanilor. Majoritatea noilor mamici sunt foarte obosite, stresate si probabil nici nu se hranesc foarte bine –fie ca e vorba de mame care alapteaza sau nu.

Mastita poate aparea in orice moment atata timp cat alaptezi dar perioada cu cel mai mare risc este cea cuprinsa intre a 10 si 28-a zi de la nastere.
 

Cum o poti trata

Apeleaza la medic daca simptomele nu cedeaza dupa 12-24 de ore dupa ce ai inceput sa hranesti bebelusul mai frecvent sau dupa ce ai aplicat comprese calde. Doctorul iti va prescrie antibiotice si analgezice. Dupa ce antibioticul isi face efectul, adica dupa 48 de ore vei incepe sa te simti mai bine.

Incearca sa alaptezi bebelusul cat mai des de la sanul afectat. Cu cat este mai putin lapte in san si cu cat fluxul este mai frecvent infectia va trece mai repede.
 

Cat va dura mastita

Daca infectia e diagnosticata devreme, va fi usor de tratat si nu va trebui sa opresti alaptarea de la sanul afectat. Urmeaza intocmai tratamentul prescris pentru a preveni reinstalerea infectiei cateva zile sau saptamani mai tarziu. Nu va trece mult timp pana iti vei reveni complet.

 Ignorarea mastitei poate produce complicatii. Netratata poate duce la abcese ale sanului care vor trebui tratate cu antibiotice sau s-ar pute sa fie nevoie de o interventie chirurgicala daca infectia este foarte grava.

 

Mastita nu te va impiedica sa iti alaptezi bebelusul. Chiar daca procesul poate fi cateodata dureros trebue sa lasi bebelusul sa se hraneasca pentru a mentine fluxul de lapte si a evita blocaje ulterioare ale canalelor lactifere.

Mastita nu va afecta bebelusul in afara faptului ca e posibila scaderea cantitatii de lapte. De fapt, germenii care au provocat infectia sanului vin tocmai de la bebelus, asa ca nu iti face griji pentru sanatatea lui din aceasta cauza.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!