Sari la conținut

Obișnuiești să cureți suzeta bebelușului în gură, cu propria salivă? Specialiștii te susțin!

Într-o lume în care tot mai multe mămici de bebeluși stau cu dezinfectantul în mână în permanență, gestul de a curăța suzeta bebelușului cu propria salivă naște tot mai multe controverse! Și, deși majoritatea părinților consideră că gestul nu este deloc igienic, ba chiar scârbos, mai există și părinți care sunt de părere că nu e nimic greșit ca mama să-i curețe suzeta copilului în acest mod.

Ce spun specialiștii? Surpinzător sau nu, oamenii de știință se află în tabera celor care susțin că este sănătos ca mama să sugă suzeta bebelușului, pentru a o curăța.

Studiile pediatrilor arată că o expunere moderată a copiilor, chiar și a celor mici, la bacterii poate avea beneficii pentru creșterea imunității. Concret, micuții ale căror mame au curățat suzeta în propria gură au dezvoltat mai puține alergii alimentare și mai puține eczeme decât cei ale căror suzete au fost sterilizate sau spălate după fiecare utilizare. Mai mult, cazurile de astm au fost mai puțin frecvente în cazul expunerii  suzetei la bacteriile mamei.

► Citește și Vaccin natural: Saliva mamei întărește imunitatea bebelușului

Pentru efectuarea cercetării, specialiștii Henry Ford Health System au efectuat teste de sânge unui număr de 128 de bebeluși, nu înainte de a le întreba pe mamele acestora bebeluși cum procedează pentru curățarea suzetelor. Deloc surprinzător, rezultatele au arătat că bebelușii ale căror suzete erau curățate în gura mamei prezentau un nivel mai mic de anticorpi de imunoglobulină E (igE).*

“Știm că expunerea la anumite microorganisme, cât mai recent în viață, stimuleaza dezvoltarea sistemului imunitar și îl ajută pe copil să lupte împotriva apariției alergiilor. O astfel de practică este și curățarea suzetei bebeșului cu saliva mamei”, explică dr. Dr Eliane Abou-Jaoude, coordinator al studiului.

Dintre cele 128 de mame intervievate, una din opt a declarat că suzeta bebelușului o curăță cu saliva proprie, 2 din 5 au spus că ele o sterilizează sau o fierb, în timp ce majoritatea, 72 %, a susținut că o spală sub jetul de apă.
În urma testelor de analiză a sângelui, cercetărorii au obervat că bebelușii de 18 luni ale căror suzete au fost curățate de saliva mamei prezentau un nivel semnificativ mai mic de anticorpi igE, decât în cazul acelora ale căror mame le sterilizau sau spălau suzetele (între aceste două cazuri, nu exista nicio diferență).

În ciuda rezultatelor, nu putem spune că între gestul de a curăța suzeta cu saliva și nivelul mic de anticorpi igE  este o relație de tip cauză efecte. Cu toate acestea, suntem convinși că expunerea la microbi, de la o vârstă cât mai mică, întărește sistemul imunitar al copiilor.

Voi ce părere aveți despre această practică?

*Imunoglobulina E este un anticorp produs de sistemul imunitar al organismului, ca răspuns la o amenințare: bacterii, viruși și alte microorganisme, precum și la substanțe care sunt recunoscute ca non-self sau prezintă antigene dăunătoare sistemului imunitar.
 Imunoglobulina E este asociată cu răspunsuri alergice, incluzând astmul și, într-o mai mică măsură, imunitatea la paraziți. Cineva poate dezvolta o alergie atunci când este expus la un alergen, cum ar fi polenul vegetal, arahidele, ouăle, căpșunile, veninul de albine și sute de alte substanțe potențiale.

Sursa

Sursa foto: Pixabay

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!