Sari la conținut

Obișnuiești să-i cânți des bebelușului? Iată ce beneficii are această activitate simplă, conform noilor studii

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt (VUMC), Centrul pentru Autism Marcus, Centrul de Sănătate pentru Copii din Atlanta și Universitatea Emory spun că prin cântecele pe care i le cântăm bebelușului sprijinim, de fapt, dezvoltarea și interacțiunea lui socială.

Studiul a fost publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences și a urmărit tracțiunea oculară a bebelușilor. Ei au descoperit că ritmul cântecelelor i-a făcut pe bebeluși să își sincronizeze privirea cu persoana care le cânta.

► Citește și: Pasagerii unui avion au cântat „Baby Shark” pentru a calma un copil care plângea

Cei 112 bebeluși aveau vârsta suprinsă între 2 sau 6 luni, iar bebelușii de până la 2 luni erau mult mai atenți la chipul persoanelor care le cânta melodii.

Bebelușii de șase luni aveau o experiență mai vastă în jocurile muzicale interpersonale și aveau o șansă de peste patru ori mai mare, în comparație cu bebelușii mai mici, să se uite în ochii persoanelor care le cântau.

Dr. Miriam Lense este autorul principal al studiului și profesor asistent de Otolaringologie (precum și co-director al Laboratorului de Cogniție Muzicală) la VUMC. Ea a spus că a cânta bebelușilor pare un lucru destul de simplu, dar este o activitate plină de informații sociale și semnificative pentru ei.

Conform constatărilor, atunci când părinții le cântă bebelușilor, ei structurează intuitiv un comportament care susține legătura socială dintre părinte și copil, precum și învățarea socială a sugarului.

► Citește și: Activităţi pentru bebeluşi de la 0 la 3 luni

La testare, cercetătorii au folosit tehnologia de urmărire a ochilor pentru a măsura fiecare mișcare oculară a bebelușilor, în timp ce micuții urmăreau videoclipuri cu oameni care încercau să-i implice în cântec. Ei au descoperit că atunci când nu există un ritm previzibil, bebelușii nu și-au mai sincronizat privirea cu persoana care le cânta.

Dr. Warren Jones, autorul principal al studiului, a spus că această constatare a fost una importantă, deoarece arată o legătură fizică remarcabilă între părinte și bebeluș.

Previzibilitatea ritmică a fost mecanismul integral pentru structurarea interacțiunilor sociale, iar cercetătorii sugerează că activitatea de a-i cânta bebelușului nu este doar pentru divertisment, ci și pentru dezvoltarea lui.

Dr. Reyna Gordon, co-director al Music Cognition Lab de la VUMC, a spus: „Este remarcabil că acești bebeluși urmăresc practic ritmul muzicii cu ochii, modulând contactul lor vizual cu privirea persoanei care îi cântă.

► Citește și: Activitati care imbunatatesc memoria bebelusilor

Tu obișnuiești să-i cânți bebelușului tău? Ce cântecele preferă?
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!