Sari la conținut

Prevenirea anemiei la sugarul mic

Sugarul mic, pana la sase luni este foarte sensibil la deficitul de fier, iar efectele anemiei, prin lipsa de fier, sunt severe si, din pacate, deseori, absenta fierului nu produce nici un fel de simptome. In aceste conditii cateva reguli, pentru prevenirea anemiei la sugarul mic sunt esentiale si necesare.

Anemia prin lipsa de fier determina scaderea concentratiei de hemoglobina din sange si este in 90% din cazuri doar efectul unui aport insuficient de fier. Exista si alte motive, dar acestea sunt relativ rare, sunt cunoscute de medicul neonatolog, la nasterea copilului si urmeaza o alta schema de tratament si preventie. Sugarii de pana la sase luni, cand incepe diversificarea alimentatiei, sunt cei mai afectati de anemia feripriva. Anemia prin lipsa de fier netratata la timp poate sa duca la intarzieri semnificative in dezvoltarea fizica si intelectuala a copilului.

Iata cateva metode foarte simple si la indemana prin care poate fi prevenita instalarea anemiei feriprive la sugar.

1. Alaptati exclusiv la san pana la cel putin 6 luni. Chiar daca concentratia de fier in laptele de mama este mai mica decat cea din laptele praf, fierul din laptele de mama se absoarbe, in intestinul sugarului, infinit mai usor decat cel din preparatele de lapte praf sau medicamente. In sustinerea aportului de fier al sugarului alaptat natural, mama trebuie sa consume alimente bogate in fier. Dieta sanatoasa si variata a mamei care alapteaza fiind esentiala.

2. Cere parerea medicului pediatru cand alegi laptele praf  cu adaus de fier pentru sugarii alimentati artificial.

3. Prematurilor sau a copiilor cu greutate mica la nastere li se face obligatoriu profilaxia cu fier incepand de la 2 luni. Dozele vor fi stabilite de medicul copilului.

4. Folositi cereale fortificate cu fier, imediat dupa sase luni, la inceputul diversificarii si dati-i zilnic copilului o masa cu cereale.

5. Nu hraniti sugarul cu lapte de vaca inainte de 1 an. Ideal este ca micutul sa nu primeasca lapte de vaca inainte de a implini doi ani.

Citeste si: Laptele de vaca interzis copiilor pana la doi ani

6. Este obligatoriu un test de hemoglobina in jurul varstei de 4 luni, text care trebuie repetat la 9 luni. Copiii care au deficiente de fier sau afectiuni care creaza un factor predispozant pentru anemia feripriva trebuie sa faca teste de hemoglobina la fiecare doua luni, pana problema se stabilizeaza.

7. Cei mai multi pediatri practica pe scara larga administrarea profilactica de fier de la varsta de patru luni pentru copiii alaptati exclusiv la san. Aceasta se face cu doze foarte mici de fier, de regula un miligram/kg corp/zi. Chiar si asa, la sase luni se impune o analiza a concentratiei de fier din organsimul copilului, iar suplimentele de fier nu se  administreaza pe perioada mai mari de doua luni, fara teste: hemoglobina si sideremie (analiza care arata cat fier se afla in organismul copilului si cat din acesta este activ prins in hemoglobina).

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!