Sari la conținut

Primele luni cu bebe. Sfaturi pentru mămici începătoare

Primele luni cu bebe sunt, spun unii, cele mai grele. Trecerea de la statutul de femeie gravidă, la mama cu un nou născut în braţe se întâmplă foarte repede. Ce faci ajunsă acasă cu un nou-născut în braţe? Iată câteva sfaturi pentru primele luni cu bebe.

Pregătirea pentru venirea bebeluşului şi pentru primele luni de viaţă ale acestuia trebui să înceapă înainte de naştere. Este atât o pregătire psihică cât şi o pregătire concretă. Asta înseamnă o bună organizare în casă, o cămară plină cu tot ceea ce ţi-ar putea trebui, un congelator plin cu legume şi fructe, dar şi cu mâncare gata preparată, pe care nu va mai trebui decât să o dezgheţi.


Un nou născut nu are program şi nu poate face diferenţa între zi şi noapte. În concluzie cel mai bun lucru este să mănânci şi tu când bebe mănâncă (sau imediat după ce el mănâncă) şi să dormi când bebeluşul doarme. Pentru femeila care au născut repausul fizic este fundamental necesar pentru recuperare. În prima lună după naştere nu ar trebui să faci nimic altceva decât să alăptezi, să dormi şi să mănânci. Eventual poţi să mai adaugi în program ceva mişcare uşoară şi momente plăcute în compania partenerului tău şi a bebeluslui.

Alăptarea este o soluția excelentă pentru a te ajuta să te recuperezi. Nu doar că te ajută să slăbești, dar este și foarte comodă. Ai mereu la îndemână hrana perfectă pentru copilul tău. Nu mai este nevoie să o prepari, nu mai trebuie să te ridici din pat, nu mai trebuie să verifici temperatura laptelui. În plus, laptele matern este o garanție că o grămadă de neplăceri și probleme posibile în cazul alimentație artificiale vor fi eliminate. Nu uita că a alapta este un moment de legătură foarte intimă între tine și copilul tău.

►Citește și Îngrijirea bontului ombilical al nou-născutului

Tine toate lucrurile necesare pentru copilul tău într-un singur loc şi organizează-le înainte ca bebe să vine pe lume. Haine, paturi, scutece, şerveţele, unguente şi altele trebuie să fie la îndemână. Lasă la indemna scutece şi haine în toate camerele, ca să nu fie nevoie să te deplasezi prin toată casa după un scutec sau o păturică. Fă-ţi un stoc de scutece de două dimensiuni pentru a scăpa de situaţia în care este nevoie neapărat să ies din casă.

Nu-ţi risipi momentele libere preocupându-te de treburile din casă. Uită de curăţenia meticuloasă sau de mâncarea făcută pe îndelete. Foloseşte penru ceilalţi membri ai familiei mâncarea pe care ai depozitat-o în congelator sau prepara mese uşoare şi rapide.

►Citește și Ce să interzici la vizitarea unui bebeluș

Nu lasa casă deschisă musarfirilor. În primele luni de viaţă bebeluşii sunt foarte fragili în ceea ce priveşte sistemul imunitar, mai ales dacă nu este alăptat (bebeluşii alăptaţi sunt complet protejaţi de orice afecţiune virală în primele 6-7 luni după naştere), aşa că limitează contactul copilului cu persoane străine.

Profită de fiecare clipă petrecută în sânul familiei, alături de bebeluşul nou-născut. Ţine-l în braţe, alintă-l, bucură-te de fiecare tresărire, de fiecare scâncet. Cresc foarte repede!

Sursa: pregnancyandbaby.com

Citește si:

Ce se intampla cu mama. Prima luna dupa nastere
Trei sfaturi pentru nou nascut
Pregateste-te pentru prima luna de dupa nastere

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!