Sari la conținut

Reflexul de extrudare la bebeluși. Tot ce trebuie să știi

Reflexul de extrudare este unul dintre răspunsurile automate pe care organismul le are în fața unui anumit stimul. De obicei, acesta dispare odată ce bebelușul crește și începe să fie hrănit cu alimente solide.

Este esențial să îi oferi bebelușului o dieta completă și echilibrată pentru a se dezvolta corect. Se recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață ale bebelușului și apoi introducerea treptată a solidelor.

Ce este reflexul de extrudare?

Reflexul de extrudare reprezintă mișcările involuntare pe care bebelușul le face cu limba atunci când este hrănit cu altceva în afară de laptele matern. În momentul în care începi hrănirea complementară la bebeluș, reflexul de extrudare dispare.

► Citește și: Diversificarea bebelușului: top 10 cele mai bune alimente

Cu toate acestea, până în luna a șasea, nu este o idee bună să incluzi în dieta bebelușului alte alimente în afară de lapte matern, deoarece acestea ar putea declanșa alergii și intoleranțe. De altfel, prelungirea alăptării, deși nu exclusiv, s-a dovedit a fi foarte benefică pentru sănătatea bebelușilor.

Reflexul de extrudare și hrănirea bebelușului cu lingura

Hranirea complementară începe după primele 6 luni de viață ale bebelușului și are ca scop satisfacerea cerințelor nutritive ale acestei etape. Acest lucru nu înseamnă că laptele matern sau laptele formulă trebuie înlocuite, ci alăptarea trebuie completată cu alte alimente.

Pentru a introduce alimentele solide în dieta bebelușului este esențial ca micuțul să poată sta în șezut și să-și mențină coloana vertebrală în poziție verticală. De asemenea, el trebuie să aibă un anumit interes pentru mâncare și trebuie să fie capabil să apuce obiectele cu mâinile. În cazul în care copilul va împinge și va refuza mâncarea, ai de-a face cu reflexul de extrudare.

► Citește și: Dezvoltarea bebelușului. Cum și când învață bebelușii să mestece?

Un aspect important este că dispariția reflexului de extrudare indică faptul că intestinul bebelușului este pregătit să primească alimente mai complexe decât laptele matern.

Se poate menține reflexul de extrudare și după ce bebelușul împlinește vârsta de 6 luni?

În unele cazuri, da. Dacă se întâmplă acest lucru, alăptarea exclusivă ar trebui să continue pentru mai mult timp. În orice caz, nu trebuie să îți faci griji, deoarece această situație indică doar faptul că micuțul nu este încă pregătit, dar va fi în curând.

De asemenea, mai ai varianta de a completa cu lapte formulă pentru a acoperi nevoile nutriționale ale bebelușului. Poti alege un produs suplimentat cu acizi grași omega 3, care sunt esențiali pentru dezvoltarea neurologică a bebelușului și pentru prevenirea unor alergii.

► Citește și: Diversificarea bebelușului: cum să faci tranziția de la lichide la solide

Reflexul de extrudare este o reacție comună la bebeluși în primele luni de viață. Acesta are un rol protector și raportează că organismul nu este încă pregătit să primească hrană solidă.

În mod normal, acest reflex dispare după primele 6 luni de viață ale bebelușului, dar în unele cazuri poate dura puțin mai mult.

Este important să continui alăptarea cât de mult se poate, chiar dacă ai început hrănirea complementară la bebeluș. Laptele matern are toți nutrienții de care bebelușul are nevoie, pe lângă faptul că oferă o serie de substanțe bioactive care îl protejează împotriva dezvoltării multor boli cronice.


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!