Sari la conținut

Regresia somnului în primul an de viață al bebelușului

Regresiile somnului sunt tranziții naturale legate de anumite stadii de dezvoltare care vor întrerupe temporar somnul sau vor schimba permanent modurile de somn. Există mai multe regresii ale somnului bebelușului tău pe care, este probabil să le resimtă de când este mic până va deveni toddler.

Ce sunt regresiile somnului bebelușului?

Regresiile somnului coincid adesea cu repere cognitive și de dezvoltare, cum ar fi apariția dinților și creșterea bebelușului.
Odată cu creșterea activităților mentale și ale creierului, cel mic probabil nu reușește să le încetinească și încearcă să proceseze noile evenimente petrecute în ziua respectivă.
Acest lucru poate duce la lupta bebelușului cu somnul, ceea ce îl va face să se trezească frecvent peste noapte, chiar și după o perioadă mai lungă de somn.
Regresiile de somn pot dura între 2 și 6 săptămâni, ceea ce poate părea uneori o eternitate pentru un părinte obosit.

Perioada de regresie a somnului în funcție de vârsta copilului

Fiecare copil este diferit în modul în care crește și modul în care i se dezvoltă personalitatea. Cu toate acestea, există un tipar ce poate fi urmat atunci când vine vorba de regresiile de somn.

Iată o listă cu cele mai frecvente regresii ale somnului și cauzele lor principale la fiecare stadiu de dezvoltare:

Regresia somnului bebelușului de 6 săptămâni

Chiar in jurul perioadei de 6 săptămâni, copilul este probabil să treacă printr-un alt puseu de creștere. Acesta poate duce la creșterea poftei de mâncare, ceea ce înseamnă că micuțul se poate trezi de mai multe ori în timpul nopții pentru a fi hrănit.
De asemenea, îl poate determina să aibă câteva zile cu perioade mai mari de somn în timpul zilei, ceea ce înseamnă că noaptea bebelușului nu îi mai este somn.

Regresia somnului bebelușului de 3-5 luni

În această etapă, ritmul de somn al copilului revine la normal. Probabil că trece printr-un alt puseu de creștere, ceea ce înseamnă poftă de mâncare crescută și somn excesiv în timpul zilei. În această perioadă doarme aproximativ 14-15 ore pe zi, dintre care 11 ore de somn noaptea.
Acum că doarme aproape ca un adult, îi va lua mai mult timp copilului tău pentru a intra într-un somn adânc. Imediat cum este instalat în pătuțul lui, va fi ușor distras de toate lucrurile care se întâmplă în jurul lui.
În cele din urmă, apar și dințișorii. Da, ei încep să-și croiască drumul către suprafața gingiei chiar și la această vârstă. Majoritatea bebelușilor nu vor avea primul dințișor decât în jurul vârstei de 6 luni.

Regresia somnului bebelușului de 6 luni

La această vârstă, micuțul tău ar trebui să doarmă mult mai bine. El este mult mai interactiv în acest stadiu și are capacitatea de a rămâne treaz, în timp ce înainte pur și simplu ceda în fața somnului.
Introducerea de alimente solide poate juca, de asemenea, un rol în tulburările de somn nocturn ale bebelușului. În această etapă, majoritatea prichindeilor pot dormi o noapte întreagă fără să fie hrăniți, atât timp cât ultima lor masă a fost consistentă.
Dacă puiul tău va avea ultima masă cu mult înainte de culcare, cu siguranță se va trezi înfometat în timpul nopții. Pe de altă parte, dacă îl hrănești aproape de ora lui de somn, lucrul acesta poate duce la indigestie și disconfort. Încearcă să-l hrănești cu 1-2 ore înainte de culcare.
În plus, bebelușul tău va începe să meargă pe burtă. Un alt factor care îl determină să prelungească perioada de dinainte de somn.
Un studiu finalizat în anul 2015 arată că bebelușii care încep să meargă pe burtă se trezesc mai des în timpul nopții.

Regresia somnului bebelușului de 8-10 luni

În jurul acestei vârste, bebelușul tău începe să observe mult mai bine lucrurile din jurul lui.
Ce înseamnă asta pentru micuțul tău?
Acoperă o jucărie cu o pătură. Ridici pătura și, spre surprinderea bebelușului, jucăria este încă acolo. Este atât de distractiv pentru bebeluși, deoarece nu-și dau seama că obiectele continuă să existe chiar și atunci când nu pot fi văzute.
La această vârstă, copilul tău poate înțelege că, dacă ridică pătura, poate găsi jucăria. La fel se întâmplă și cu oamenii din jurul lui. Acum își dă seama că atunci când ieși din cameră, înseamnă că ești undeva prin apropiere.
Bebelușul tău poate încerca să se ridice în picioare și va dori să-și exerseze această abilitate nouă cât de des poate.

Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!