Sari la conținut

Sindromul hemoragic al nou nascutului

Imediat dupa nastere, nou-nascutii primesc o injectie cu vitamina K. In unele tari parintii decid daca va primi aceasta injectie copilul lor, insa aceasta practica este foarte recomandata. Ea nu prezinta niciun risc, insa reduce riscul unei conditii mortale: hemoragia nou-nascutului.

Vitamina K joaca un rol important in coagularea sangelui. La persoanele care sufera de o carenta de vitamina K, o rana, oricat de mica, sangereaza abundent si poate provoca o hemoragie.

La copii si la adulti, o mare parte a vitaminei K este produsa de bacteriile intestinului, insa e regasita in aceeasi masura si in alimentatie. La nastere, uneori, rezerva de vitamina K este foarte redusa. De fapt, in cursul sarcinii, vitamina K nu traverseaza placenta si dupa nastere, intestinul sugarului nu poseda atat de multe bacterii ca sa o produca el insusi. Cum laptele matern ii furnizeaza o cantitate foarte mica, pot trece multe saptamani inainte ca bacteriile intestinului sugarului sa inceapa producerea de vitamina K. In plus, chiar daca preparatele pentru sugari sunt imbogatite, rezervele acestei vitamine raman scazute mai multe zile.

Cu cantitati scazute de vitamina K in organism, sugarii prezinta un risc ridicat de hemoragie (cateodata la creier), care pot cauza daune importante. Aceasta conditie, care poate surveni pe parcursul primelor zile de viata este numita maladia hemoragica a nou-nascutului.

Vitamina K poate fi administrata nou-nascutului sub doua forme: pe cale orala (picaturi) sau pe cale intravenoasa (injectie). Totusi, picaturile sunt mult mai putin eficace. Cazuri de hemoragie au fost observate la copiii care au primit vitamina sub forma de picaturi. Injectiile prezinta cea mai buna forma de administrare a vitaminei K la nou-nascuti, chiar daca ni se pare cumplit sa stim ca micutul nostru e strapuns de un ac…

 Simptomele hemoragiei nou-nascutului

Cele mai frecvente simptome sunt:

-         sange in scaunele sugarului,

-         sange in urina,

-         picurare in jurul cordonului ombilical.


 

Pot fi observate simptome diferite. Semnele hemoragiei noului-nascut pot fi confundate cu semnele altor probleme de sanatate. Consultati medicul pediatru pentru a obtine un diagnostic sigur.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!