Sari la conținut

Skin-to-skin. Cum se poate conecta tatăl cu bebeluşul, când numai mama îl poate hrăni

Alăptarea creează între mamă şi copil o legătură inexplicabilă. Poate de aceea, majoritatea mămicilor care trăiesc această experienţă spun că nu este sentiment mai minunat pe lume, decât să îţi hrăneşti puiul din propriul piept. Din nefericire, însă, chiar şi un asemenea moment magic poate avea minusurile lui: ce rol simte tatăl că mai are, faţă în faţă cu această imagine a perfecţiunii? Care mai e locul lui în familie, când mama şi copilul pare că se completează perfect? Vă spunem noi: copilul are extrem de multă nevoie de tată, chiar dacă acesta din urmă pare că nu mai încape în nicio ecuaţie!

Da - sânii tatălui nu produc lapte, da - nu tatăl l-a purtat pe micuţ în burtă, dar el este cel care se poate apropia de copil mult mai bine decât s-ar crede, la prima vedere. Chiar dacă aparent ai spune că bebeluşul este prea mic pentru a te apropia de el altfel decât hrănindu-l, chiar dacă nu poţi lega un dialog cu micuţul, chiar dacă încă nu îi poţi da sfaturile pentru care te-ai pregătit atât de mult timp, poţi face enorm pentru el!

► Citeşte şi Dragă mamă care nu ai putut alăpta

Prima modalitate şi poate cea mai eficientă prin care un tată se poate apropia de copilul lui este skin-to-skin sau metoda contactului direct, piele pe piele. Se creează o legătură extrem de puternică în momentul în care tatăl, la bustul gol, îşi ia pe piept puiul dezbrăcat. Micuţul simte imediat mirosul tatălui, la creier îi ajunge mesajul sunt în siguranţă – mesaj care îl relaxează instantaneu, temperatura corpului i se stabilizează, respiraţia şi bătăile inimii i se reglează, iar stresul micuţului îi este imediat diminuat. Toate acestea, prin simplul gest al tătului de a-şi pune copilul pe pieptul gol.

Mai mult, studiile făcute de-a lungul timpului au scos la iveală faptul că skin-to-skin, contactul direct al puiului cu tatăl lui, nu îi aduce micuţului beneficii doar pe plan psiho-emoţional, ci îl ajută să crească şi să se dezvolte din punct de vedere intelectual.

► Citeşte şi S-a demonstrat științific! Copiii care petrec mai mult timp cu taţii lor au un IQ mai marea

Metoda skin-to-skin facilitează cel mai eficient crearea unei legături indestructibile între mama - copil sau tată – copil. Mai mult, contactul direct îl ajută pe copil şi într-o manieră holistică: flora de pe pielea adultă se transmite pe pielea copilului, facilitându-i dezvoltarea sistemului imunitar.

Cu toate acetea, metoda piele-pe-piele nu este suficientă pentru creare unei legături foarte puternice între copil şi tatăl. Aceasta din urmă se poate apropia de copilul lui printr-o multitudine de metode:
-    Purtarea bebeluşului pe piept, în stil cangur – printr-un wrap sau prin oricare îl sistem care să îi permit să îşi ţină bebeluşul în siguranţă
-    Îmbăiere împreună
-    Citit – cititul îi poate aduce o mulţime de beneficii bebeluşulio, chiar dacă aparent micuţul habar nu are despre ce se întâmplă. Studiile au arătat că bebelușii cărora li s-a citit regulat de la vârstă de 6 luni au avut o capacitate cu 40% mai mare de a asimila cu ușurință vocabularul în jurul vârstei de 18 luni.

► Citeşte şi Ce si cum sa-i citim bebelusului

-    Masaj – Bebeluşii se relaxează foarte bine când li se fac masaj, musculatura li se dezvoltă mai bine şi… conexiunea cu tatăl se realizează mult mai uşor.

► Citeşte şi Masajul bebeluşului 0 – 3 luni. Beneficii şi recomandări

Aşa că, drag tătic, nu mai fi gelos, pentru că nu ai de ce! Implică-te în creşterea copilului şi vei vedea cât de mult bine poate face prezenţa tatălui în viaţa unui copil, chiar şi nou-născut.

Sursa: Fatherly

Foto: Fatherly

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!