Sari la conținut

Strabismul la copii și bebeluși: cauze, simptome și tratament

Strabismul este o tulburare a alinierii ochilor, care împiedică vederea cu ambii ochi, așa cum suntem obișnuiți. Strabismul poate apărea chiar de când copiii sunt foarte mici, așa că este important să identifici dacă bebelușul tău suferă de această tulburare.

Acest defect al vederii este întâlnit destul de frecvent în copilărie și, potrivit estimărilor, 4 din 100 de copii cu vârsta sub 6 ani suferă de strabism. Cu toate acestea, strabismul trebuie detectat și corectat în timp, deoarece una dintre consecințele sale este pierderea vederii a ochiul afectat.

Strabismul la copii. Ce este strabismul la copii?

Termenul de strabism înseamnă „privire oblică”. Alinierea ochilor este esențială pentru a oferi creierului informațiile necesare, prin urmare, scopul este ca ambii ochi să se completeze.

Când unul sau ambii ochi sunt aliniați greșit, creierul primește informații confuze și deseori suprapuse. Prin urmare, una dintre strategiile pentru a evita acest stimul dublu este de a corecta vederea. Din păcate, între 2 și 5% dintre copiii suferă de strabism, astfel încât detectarea și tratarea precoce a acestei afecțiuni este esențială.

Strabismul la copii. Tipuri de strabism

Există diferite tipuri de strabism și, pentru a le defini, există mai multe clasificări. Dacă luăm în considerare direcția abaterii ochiului afectat, putem determina următoarele tipuri:

Strabism convergent sau esotropie: deviația globului ocular este interioară. Copilul cu strabism convergent se uită spre nas.
Strabism divergent sau exotropie: În acest caz, abaterea este exterioară, întotdeauna orizontal.
Prin abateri laterale: Acest tip de strabism include hipertropii (privirea în sus), hipotropia (privirea în jos) și abaterea laterală disociată.

Strabismul la copii. De ce apare strabismul la copii?

Ca în majoritatea tulburărilor de dezvoltare, cauza este multifactorială. De obicei, strabismul este genetic. Cu toate acestea, există mai mulți factori care determină alinierea ochilor. Printre acestea, configurația feței, capacitatea mușchilor oculari de a poziționa ochiul în funcție de scop și starea neurologică a copilului.

Când bebelușul are o tulburare genetică care are legătură cu dezvoltarea oaselor, fața lui poate fi ceva mai alungită. În cazul ochilor, acest lucru poate provoca o falsă apariție a strabismului, chiar dacă axa ambelor este perfect normală. Această afecțiune este cunoscută sub numele de pseudostrabism.

Pe de altă parte, orice boală care implică mușchii ochilor poate duce la strabism. Una dintre cele mai frecvente cauze este paralizia musculară a unor nervi cranieni și paralizia cerebrală.

Strabismul la copii. Diagnosticarea strabismului la copii

Abaterea oculară poate fi văzută cu ochiul liber. Acest lucru este ceva obișnuit și fiziologic în primele luni de viață, din cauza imaturității mușchilor oculari. Cu toate acestea, dacă persistă după a șasea lună, bebelușul ar trebui văzut de un medic.

Simptomele strabismului

  • Vedere dublă sau diplopie
  • Dificultate de a fixa ochii pe un stimul
  • Oboseală vizuală
  • Dureri de cap
  • Posturi necorespunzătoare ale gâtului sau ale spatelui (pentru a compensa înclinarea ochiului)
  • Contracturi musculare.

Dacă bănuiești că micuțul tău ar putea suferi de strabism, ar trebui să mergi cu el la medic. În consultarea cu medicul pediatru, profesionistul va efectua anumite teste pentru a obține informații despre starea de sănătate a bebelușului și a dezvoltarii organelor vizuale.

De la naștere, medicii pot efectua o examinare vizuală directă a ochiului pentru a vedea dacă există probleme. După 6 luni, strabismul fiziologic tinde să dispară, iar experții pot recomanda evaluarea capacității copilului de a se fixa pe un obiect. Inițial, aceasta poate implica o jucărie sau chipul examinatorului.

Strabismul la copii. Tratamentul strabismului la copii

Obiectivul tratamentului strabismului la bebeluși este de a colabora pentru a restabili viziunea binoculară a copilului și a preveni viitoarele probleme. Prin urmare, diagnosticarea și tratamentul precoce ar trebui să fie o prioritate pentru a evita ambliopia.

În prima instanță, medicii încearcă corecția optică prin utilizarea de plasturi sau ochelari care anulează vederea unui singur ochi. Cea mai comună este utilizarea de plasturi adezivi, deși alegerea depinde de condițiile fiecărui copil.

Strategia preferențială pentru utilizarea plasturilor este ocluzia totală, permanentă (toată ziua) și alternativă (în unele zile pe o parte, iar în alte zile pe cealaltă parte). Când acest tratament are loc înainte de vârsta de 4 ani, prognosticul este de obicei destul de bun.

La copiii mai mari sau la cei care nu au răspuns la cazul ocluziei sau au boli mai complexe, tratamentul chirurgical este, de obicei, cea mai bună opțiune.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!