Sari la conținut

UE impune normative noi pentru laptele copiilor

Normele privind etichetarea si continutul laptelui pentru sugari si a preparatelor  pentru persoanele cu nevoi medicale speciale, cum sunt produsele fara gluten sau alti alergeni, vor fi mult mai bine definite, pentru a-i proteja pe consumatori. Deciziile au fost luate in Parlamentul European.

Noua legislatie va inlocui o serie de reglementari deja existente, pentru a clarifica regulile de etichetare si de compozitie pentru produse care reprezinta aproximativ 1-2 % din totalul pietei alimentare. Actualizarea a fost propusa ca urmare a problemelor intampinate de catre consumatori si autoritati in diferentierea dintre alimentele destinate consumului general si acelea pentru grupuri specifice si bebelusi.

In viitor, etichetele pentru toate preparatele pe baza de lapte pentru sugarii de pana la 12 luni (inclusiv pentru "formula de continuare") nu bor mai putea avea poze cu copii sau imagini care ar putea idealiza utilizarea produsului.

Comisia Europeana ar trebui sa revizuiasca actuala situatie legala complexa a laptelui destinat copiilor intre 12 si 36 de luni (asa-numitele "formule de inceput") si sa propuna noi masuri pentru acestea, daca e necesar, sustine Parlamentul European. Scopul este unul prin care protectia consumatorilor fata d ecalitatea acestor produse sa fie mult ridicat, dar si acela de a incuraja alaptarea copiilor pana la varsta de doi ani.

Se spera ca in acest fel sa se rezolve problema etichetarii si a promovarii publicitare a formulelor de lapte praf pentru sugari si copiii de varsta mica, si in special fata de chestiunea promovarii agresive a utilizarii laptelui praf in detrimentul alaptarii. Inlocuitorii laptelui matern sunt promovati in mod agresiv, fat care a contribuit la scaderea numarului mamelor care isi alapteaza copiii.

Citeste si : Beneficiile alaptarii pentru tine si pentru bebelus

Reglementarea vine sa combata lacune legislative care fie permit ca regulile privind publicitatea sa fie ocolite, fie ingreuneaza aplicarea lor, in conditiile in care reglementarea publicitatii la aceste produse trebuie sa fie mult mai riguroasa, pentru a se evita inselarea sau manipularea consumatorilor.

Textul adoptat cuprinde si noi reglementari privind informatiile referitoare la continutul de gluten. Alimentele destinate persoanelor cu intoleranta la gluten trebuie sa contina un nivel de gluten mai mic de 100 mg/kg in alimentul vandut consumatorului final, iar eticheta poate include mentiunea "continut foarte scazut de gluten", in timp ce eticheta alimentelor al caror continut de gluten nu depaseste 20 mg/kg poate include mentiunea "fara gluten".

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!