Sari la conținut

Un pediatru cu experiență ne învață: ce să NU cumpărăm pentru un nou-născut

Pediatrul Födor Katasonov are un canal popular despre sănătatea copiilor, unde le oferă părinților sfaturi utile și împărtășește experiența sa ca medic și ca tată a 2 copii. Nu cu mult timp în urmă, Individualuum a publicat primele cărți ale lui Katasonov, intitulate Pediatrics: Anxiety-Free Approach to Children. Într-unul dintre capitole, autorul explică de ce nu este nevoie să cumperi prea multe hăinuțe, cădițe sau chiar un pătuț înainte de a se naște bebelușul.

  • Pătuțul

Nu cumpăra pătuțul înainte să-ți dai seama care este cel mai confortabil somn alături de bebeluș. Poți pregăti camera nou-născutului, dar amână cumpărarea pătuțului până ești complet sigură că bebelușul poate dormi separat. În general, nou-născuții pot dormi destul de bine separat, dar câteva luni mai târziu, somnul devine mai precaut și necesită mai multă atenție.

  • Masa pentru schimbatul scutecelului

Katasonov recomandă părinților să cumpere o saltea impermeabilă pentru schimbarea scutecelor care poate fi folosită si pe pat. Dacă nu suferi de artrită severă, cea mai bună poziție de schimbat scutece este în genunchi pe pat. În primul rând, patul este destul de mare și este destul de greu de ajuns la margine. În al doilea rând, lucrurile de care ai nevoie când schimbi bebelușul pot si depozitate foarte ușor pe o noptieră lângă pat.

  • Cădița pentru baie

„Habar nu am la ce poate fi folosit acest lucru în zilele noastre”, spune pediatrul. Nu are rost să speli copilul într-o cadă mică, deoarece scăldatul este un exercițiu fizic. Un copil nu poate înota într-o cadă prea mică, așadar, cea mai bună variantă este să speli copilul în cada pe care o folosești tu, spălată în prealabil dacă este necesar.

  • Căruciorul cu leagăn

"E o nebunie cât costă cărucioarele cu leagăn. Uneori, sunt chiar mai scumpe decât cel mai recent model de Iphone. Este un obiect foarte incomod, care este limitat din punct de vedere funcțional și de care trebuie să scapi mai târziu", spune el.
Pentru Katasonov, cel mai important criteriu când alege un cărucior este greutatea acestuia. „Este greu să te descurci cu cărucioarele grele, crede-mă!”, spune pediatrul. "Acesta este motivul pentru care fiica mea cea mare nu a fost niciodată într-un cărucior cu leagăn. Am plimbat-o pe un cărucior cu roți speciale care cântărea aproximativ 16 kilograme”.
Iată ce recomandă Katasonov:
-    Gândește-te să cumperi un cărucior cu leagăn doar atunci când ești sigură că nu poți împrumuta unul de la cineva
-    Nu cumpăra unul nou, caută unul de la vreo cunoștință
-   Nu este absolut necesar să-l cumperi dacă bebelușul se naște primăvara sau vara, deoarece îl poți transporta pe un scaun auto până când este suficient de mare pentru un cărucior

Citește și: Babywearing - sisteme ergonomice - Ghid complet pentru purtarea bebelușului (Wrap, Sling, SSC/marsupii) - 2019

  • Hăinuțe

Majoritatea hainelor din primul an de viață sunt tare drăgălașe, dar nu le poți folosi prea mult timp. Copiii cresc câțiva centimetri pe lună și poartă fiecare piesă de îmbrăcăminte doar de câteva ori. Deci, este mai bine să-ți întrebi rudele, prietenii, cunoștințele dacă au hainuțe rămase de la bebelușii lor.

  • Sterilizatoare

Nu trebuie decât să torni apă caldă pe suzete și biberoane sau doar să le speli bine cu apă de la robinet. Bacteriile rămase pe lucrurile copilului vor stimula sistemul imunitar al acestuia.

Citește și: Obișnuiești să cureți suzeta bebelușului în gură, cu propria salivă? Specialiștii te susțin!

  • Cântar

Dacă vrei să fii nervoasă tot timpul, cumpără un cântar să-i urmărești permanent greutatea bebelușului. Un copil trebuie cântărit doar atunci când vizitează medicul. Fiecare copil este diferit și creșterea în greutate nu este niciodată la fel pentru fiecare. Dacă bebelușul are o durere de stomac sau o activitate crescută, creșterea în greutate poate încetini, dar nu-ți face griji – copilul va câștiga greutatea necesară. Dacă pediatrul tău îți spune că totul este în regulă, ar trebui să-l asculți.

  • Monitor pentru bebe

Acest lucru este util doar dacă locuiești într-o casă cu 2 etaje sau într-un apartament imens. În majoritatea apartamentelor, nu ai nevoie de un monitor special pentru a-ți auzi copilul. Poți utiliza tableta și telefonul mobil ca și monitor video.

  • Perie de păr

Dermatita seboreică este absolut normală. Cine a spus că scalpul unui copil ar trebui sa fie perfect? Hmm, doamna Photosop? De obicei, dermatita revine la 2-3 săptămâni după ce mămica a început operațiunea „căpșor curat” cu ajutorul unei perii și ulei. Uneori, dermatita rămâne pe scalp până când copilul ajunge la vârsta școlară, dar nu este vizibilă sub păr.

Citește și: Crustele de lapte (dermatită seboreică) la bebeluși și câteva soluții pentru ele

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!