Sari la conținut

10 alimente pe care copilul tau ar trebui sa le manance

Sa faci un copil sa manance cat mai variat si din toate grupele importante de alimente poate sa fie un proces extrem de dificil. Mai ales la varste mici, cand se intampla adesea sa sara peste mese sau sa faca fixatie pentru un anumit aliment si sa refuze orice altceva.

Pentru a te ajuta in aceasta continua lupta dusa pentru a-ti hrani copilul sanatos iti prezentam mai jos 10 alimente pe care trebuie sa le introduci in dieta copilului. Si sa incerci constant sa i le dai, sub diverse forme, pana cand se obisnuieste cu ele si le accepta.

 

1. Ovaz

Toti copiii mananca lapte cu cereale. Din pacate insa cel mai adesea este vorba despre cereale nesanatoase, pline de zahar si conservanti. Ce ar trebui ei de fapt sa manance este ovaz, pentru ca este o sursa foarte buna de carbohidrati cu absortie lenta, dand energie pentru mult timp.

Copiii nu pot manca fulgii de ovaz ca atare, insa puteti incerca sa ii puneti in smoothie, de exemplu impreuna cu lapte si afine. 

 

2. Iaurt

Din fericire nu prea am vazut copii care sa refuze un iaurt. Din pacare insa, daca ii lasi sa aleaga, vor merge direct la aiurturile cu arome de fructe sau ciocolata. Cred ca nu mai trebuie argumentat de ce acestea nu sunt bune. Daca vi se intampla si voua la fel incercati sa adaugati voi in iauttul simplu fructe sau miere. Si apoi, treptat, sa renuntati la ele.

 

3. Cereale integrale

Folositi paste integrale si orez brun in loc de cele normale. Daca nu ati facut-o pana acum atunci le puteti introduce treptat in dieta, in combinatie cu cele normale, pentru a fi mai usor de acceptat. Incercati si quinoa. Avem aici trei retete concepute special pentru bebelusi.

 

4. Fructe si legume portocalii

Nu foarte multi copii sunt fani morcovi, dovleac sau cartof dulce. Dar trebuie sa gasesti modalitati de a le introduce in dieta. Daca dai gres poti apela, pentru beneficii similare, si la fructe portocalii, cum ar fi mango si pepene galben. Mai ales ca acestea merg perfect in inghetata.

 

5. Alune

Daca vrea o gustare atunci apeleaza la alune. De toate felurile, de la alune de padure si migdale pana la caju. Nu le lua insa sarate si prajite. Sa stii ca nu ar trebui sa ocolesti nici untul de arahide, mai ales ca toti copiii se dau in vant dupa el si este delicios intins pe paine prajita.

 

6. Frunze verzi

Nu stiu cum va reuseste voua, insa din punctul meu de vedere frunzele verzi sunt foarte greu de introdus in dieta copiilor, desi toti ar trebui sa manance de la salate si spanac pana la broccoli. Se spune ca daca se invata cu ele in momentul diversificarii, atunci ulterior lucrurile vor fi mai simple. Daca nu, incercati sa le deghizati in altceva, cum ar fi briose cu legume.

 

7. Seminte

Copiilor le plac semintele si ele sunt foarte sanatoase, asa ca este o intalnire fericita. Totul este sa o facilitezi, folosind seminte in cat mai multe locuri - de la cateva boabe in iaut sau in salata, la adaugarea lor in mancarea gatita. Folositi de toate felurile: seminte de floarea soarelui, de in, de chia, de canepa.

 

9. Peste

Nu se poate sa nu stiti ca pestele ajuta la dezvoltarea inteligentei. Si, din fericire, copiilor le place pestele. Doar sa nu il dati prajit, aceasta fiind principala optiune a romanilor.  Incearca, in schimb, aceasta reteta, de peste in crusta de paine.

 

10. Fructe de padure

Din primavara pana toamna tarziu ai la dispozitie in magazine fructe de padure. Si nu trebuie sa depui niciun efort ca sa il convingi pe copil sa le manance. Ajunge sa le cumperi si sa i le pui in fata. Asa ca nu astepta momentul in care ajungi la munte si ii iei copilasului un cosulet de pe drum, fructele de padure ar trebui sa fie constant in alimentatie. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!