Sari la conținut

10 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă, pentru a crește copii sănătoși din punct de vedere emoțional

A fi părinte nu este o sarcină simplă, ci mai degrabă una cu o mulțime de provocări. Parentingul necesită perseverență și gândire strategică, deoarece nu există un manual cu instrucțiuni pe care să îl poți urma.

Uneori, în încercarea noastră ca părinți de a corecta comportamentele copiilor noștri, ne confruntăm cu frustrarea și epuizarea, atât noi cât și micuții noștri.

Ce ar trebui să facem pentru a crește copii sănătoși din punct de vedere emoțional?

Să înțelegem dezavantajele punctelor forte ale copilului

Fiecare copil este unic, având un set distinct de aptitudini și calități. Acestea vin la pachet cu avantaje, dar și dezavantaje. Punctele forte ale setului de abilități ale unui copil se manifestă adesea prin activități specifice, cum ar fi excelarea academică, dar incapacitate de concentrare, acasă.

În calitate de părinți, este esențial să facem diferența dintre comportamentul unui copil într-un anumit moment și comportamentul lui pe termen lung. Ar trebui să abordăm comportamentele nedorite ale copilului, însă, în același timp să-l asigurăm că personalitatea lui nu este definită de acțiunile sale de moment. Procedând astfel, protejăm copiii de potențialele daune psihologice atât în prezent, cât și în viitor. Este esențial să echilibrăm ghidarea comportamentului lor și creșterea valorii lor de sine.

► Citește și: Copiii cu o minte sănătoasă au părinți care fac aceste 6 lucruri

Să-i permitem copilului să-și exprime sentimentele negative

Copiii, spre deosebire de adulți, nu își pot ascunde sau suprima emoțiile, indiferent că sunt negative sau pozitive. Pentru a-și expune emoțiile, copiii au nevoie să și le exprime prin cuvinte. De aceea, trebuie să-i ajutăm să găsească limbajul potrivit pentru a face acest lucru. O abordare eficientă este să îți întrebi copilul despre experiențele lui și să îi acorzi spațiul necesar pentru a se deschide.

Să fim atenți la emoțiile noastre

Copiii pot reflecta emoțiile, atitudinile și mentalitatea părinților sau a altor figuri influente din viața lor. Când adulții se confruntă în mod constant cu stresul, copiii vor reflecta această stare de spirit. Acest fenomen, cunoscut sub numele de contagiune emoțională, se extinde dincolo de simpla imitație și implică transmiterea emoțiilor ca și cum ar fi energii tangibile care circulă într-o cameră, așa cum explică neuroștiința. Prin urmare, crearea unui mediu plăcut, care să le permită copiilor să absoarbă emoțiile pozitive și să le stimuleze bunăstarea emoțională, este extrem de important.

► Citește și: Dacă vreți copii de succes, nu le interziceți ecranele! Învățați-i aceste 3 abilități!

Să stabilim împreună cu copilul așteptări realiste

Părinții trebuie să-și transmită emoțiile despre acțiunile copilului lor într-un mod diferit, ajutându-i să înțeleagă efectul real pe care îl au alegerile lor. Cei mici au nevoie de dragoste și de sprijin din partea părinților în timp ce discută aceste probleme, creând un mediu în care ambele părți pot învăța și crește împreună.

Să-i susținem copilului dorința de a se juca

Copiii sunt plini de energie și au o înclinație puternică către a se juca. Jocul are un rol important în creșterea copilului, deoarece încurajează dezvoltarea diferitelor abilități și facilitează învățarea. Încurajează copilul să se joace ori de câte ori simte nevoia.

► Citește și: Părinții prea stricți riscă să aibă copii depresivi. Urania Cremene ne învață cum să nu ajungem în această situație

Să încercăm să ne controlăm orice reacție impulsivă

Abilitatea de autocontrol necesită timp pentru a se crea și, de obicei, acest proces durează până la adolescență. Copilul tău nu își poate controla reacțiile impulsive, dar tu poți. Încearcă să menții un comportament calm, indiferent de situația în care ești. Abordează orice situație cu răbdare și înțelegere, pentru că doar în acest fel îți poți ajuta copilul să-și regleze reacțiile impulsive.

Să înțelegem nevoia copilului de a fi activ

Ca părinți, nu putem să ne așteptăm ca micuții noștri să stea nemișcați și să se relaxeze, așa cum fac adulții. Copiii au în mod natural o energie crescută și o dorință puternică de a fi activi. În loc să încerci constant să-i corectezi comportamentul copilului tău, poate fi mai benefic să-l ajuți să își canalizeze acea energie în activități care îi plac. Încurajarea copilului să se angajeze în activități fizice, cum ar fi mersul pe bicicletă, fotbalul sau participarea la orice sport, îl poate ajuta să-și consume energia în mod pozitiv și constructiv.

Să-i încurajăm autonomia copilului

La fel ca mulți adulți, copiii își doresc în mod natural autonomie și sentimentul de proprietate asupra deciziilor lor. Când un copil își exprimă dorința de a face ceva în mod independent, este benefic să-l lași să facă acest lucru. Permițându-i copilului să-și urmeze intențiile, îl încurajezi să fie autonom.

Să lăudăm realizările copilului

În educația parentală, este important să fim atenți la felul în care ne lăudăm copiii. Expresii precum „Sunt atât de mândră de tine!” sau „Faci o treabă grozavă!” pot diminua valoarea realizărilor. Când ne lăudăm excesiv copiii pentru sarcini de rutină sau realizări minore, lauda își poate pierde din semnificație.

► Citește și: Evită cu orice preț să-i spui copilului aceste 3 fraze toxice

De exemplu, în loc de laude, poți spune: „Trebuie să fii atât de mândru de munca ta!” sau „Ai terminat acel puzzle atât de repede!” În acest fel, le recunoști efortul și realizările specifice, stimulând un sentiment de conștientizare de sine și satisfacție reală.

Să-i citim emoțiile copilului chiar și în situații speciale

Adulții experimentează uneori schimbări de dispoziție din cauza oboselii, lipsei somnului, stresul sau foamea. În mod similar, și copiii trec prin aceste fluctuații de dispoziție. Totuși, diferența constă în capacitatea lor de a-și controla emoțiile în astfel de situații.

Există diverse abordări pentru a-i ajuta pe copii să se simtă confortabil în a-și împărtăși sentimentele sau experiențele. Crearea unui mediu calm este un bun punct de plecare. Întreabă direct copilul despre emoțiile lui. Este esențial să înțelegi prin ce trece copilul, iar acest lucru poate stabili o conexiune emoțională și empatică, îmbunătățind comunicarea dintre voi.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!