Sari la conținut

3 metode prin care poți dezvolta aptitudinile artistice ale prichindelului tău

De multe ori, talentele prichindeilor se pierd dacă ele nu sunt stimulate și dezvoltate la timp. Iar acest lucru a fost demonstrat prin intermediul a multor studii realizate de psihologi și pedagogi. "Dacă vrei să crești un copil creativ, trebuie să-l înveți să gândească independent”, spune Adam Grant, profesor la Univesitatea din Pennsylvania, tatăl a trei copii și autor al unei cărți de psihologie.

În cartea sa “Originals”, Adam Grant a povestit despre experiențele sale ca profesor la Univesitatea din Pennsylvania, dar și despre cele din ipostază de tată a trei copii, insistând pe felul în care părinții pot stimula creativitatea celor mici.
Cum îl poți ajuta pe copilul tău? Iată trei metode pe care Adam Grant le promovează în cartea sa:

1. Laudă copilul, nu acțiunile sale!

Când prichindelul tău îți desenează ceva deosebit nu-i spune “Vai, ce desen frumos!”. Cel mai bine e să-l lauzi direct. “Wow, ești foarte talentat!”. Astfel îl ajuți să conștientizeze faptul că este talentat și unic, iar pe viitor își va îmbunătăți aptitudinile.
Este important să le întipărim încă de la vârste fragede ideea că sunt talentați și că pot persevera, fără să-și piardă creativitatea odată cu trecerea anilor.

2. Fără reguli excesive

În urmă cu câțiva ani, cercetătorii de la Boston College au efectuat un studiu: au comparat familiile copiilor cu aptitudini artistice deosebite și pe cele ale căror copii aveau aptitudini medii. Ce au descoperit? În cazul celor cu aptitudini medii, părinții le impuneau reguli stricite și precise: la ce oră mergeau la culcare, cât timp trebuiau să acorde temelor etc.), în timp ce părinții copiilor foarte talentați nu aveau norme bine stabilite.
Concluzia? Deși un set de reguli ajută în disciplinarea celui mic, prea multe restricții și impuneri îl pot împiedica să-și rezolve anumite probleme în viitor. Va căuta metode convenționale și soluții simple în loc să-și dezvolte abilitatea de a găsi propriile alternative, de a avea o gândire non-standard. În acest caz, indulgența și libertatea de alegere sunt lucruri diferite.

3. Discută cu cel mic și lasă-l să aibă o opinie

Vorbește despre orice cu prichindelul tău. Tratează-l ca pe egalul tău și explică-i cu argumente toate regulile pe care i le delimitezi. În același timp, lasă-l să decidă pentru el atunci când nu-I convine direcția impusă de tine. Însă, în același timp, să vină cu propriile argumente. Mai ales atunci când își dorește cu ardoare un anumit lucru: smartphone, tabletă, trotinetă cu motor, longboard, încălțăminte sport... Să știe să-și “pledeze” cauza. În momentul în care apar divergențe, ascultă și varianta lui înainte de a da verdictul.

Ascultă-ți copilul, nu-i îngrădi imaginația, visele, idealurile… talentul!

Copilul tău ce talent ascunde?

Citește și Lasa-ti copiii sa se descurce singuri! 6 situatii in care nu trebuie sa intervii.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!