Sari la conținut

4 modalități prin care poți încuraja atitudinea pozitivă la copii

Ca părinte, îți dorești ca micuțul tău să crească frumos și să aibă o atitudine pozitivă, indiferent de situația cu care se confruntă. Pentru a obține aceste lucruri, este necesar să-ți înveți copilul cum să-și păstreze atitudinea pozitivă chiar și atunci când lucrurile tind să devină puțin mai dificile.

De ce este importantă atitudinea pozitivă?

Gândirea pozitivă este importantă pentru că este benefică atât pentru bunăstarea fizică, cât și pentru cea mentală. Când cineva privește lucrurile într-o manieră pozitivă poate face față mai bine stresului, să aibă o imunitate mai bună și chiar să trăiască mai mult. Există studii care sugerează că pozitivitatea îmbunătățește memoria și abilitățile de rezolvare a problemelor.

► Citește și: Cum crești stima de sine a copilului? 8 afirmații pozitive

De asemenea, oamenii cu atitudini pozitive se simt mai fericiți și mai mulțumiți decât oamenii care privesc lucrurile într-o manieră pesimistă. Persoanele cu atitudini pozitive au mai multă încredere în ele, se tratează cu mai mult respect și bunătate. De asemenea, ei tind să facă sport în mod regulat, să evite fumatul, să mănânce mai sănătos și să aibă un somn mai calitativ.

Cum poți încuraja atitudinea pozitivă la copii?

Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a încuraja atitudinea pozitivă la copii, încă de la o vârstă fragedă. Iată despre ce este vorba:

Împărtășește-ți sentimentele

Împărtășirea și recunoașterea emoțiilor cu copiii tăi poate ajuta la încurajarea atitudinilor pozitive. Pentru ca cei mici să poată gândi pozitiv, ei trebuie să-și înțeleagă mai întâi emoțiile. Primul pas este să-i înveți că toate tipurile de emoții sunt normale. Este în regulă să fii supărat, trist, fericit, entuziasmat sau anxios. Apoi trebuie să înțeleagă de ce au acele sentimente și ce trebuie să facă cu privire la emoțiile pe care le simt. Aceasta este cheia pentru a scăpa de obiceiul de a gândi negativ.

► Citește și: 6 metode învechite de parenting care ar trebui să dispară

Dacă puiul tău este supărat, lăsă-l să vorbească despre cum se simte. Poți să îi reamintești că este normal să fie supărat din diferite motive, dar acele sentimente negative nu vor rămâne pentru totdeauna.

Folosește afirmații pozitive

Afirmațiile pozitive pot ajuta la redirecționarea creierului de la gândurile negative. Începând de când copilul tău este foarte mic, încurajează-l să spună afirmații pozitive. Începe cu lucruri care încurajează atitudini pozitive și apoi lasă copilul să adauge afirmații care rezonează cu el. Folosește afirmații precum „Sunt puternic”, „Sunt capabil”, „Sunt mândru de mine și de cine sunt”.

► Citește și: 6 semne că esti un părinte anxios. Cum să faci să nu transmiți anxietatea și copilului tău

Privește eșecul ca pe o modalitate de învățare

Toată lumea eșuează. Amintește-i copilului că este în regulă să simtă emoții negative atunci când are loc un eșec. În schimb, cere-i să folosească eșecurile ca oportunități de a învăța și de a rezolva problemele.

Când copilul tău nu reușește să facă ceva, vorbește cu el despre asta. Încurajează-l să vorbească despre greșeala lui și să se gândească la lucruri pe care le-ar putea face mai bine sau altfel data viitoare. În același timp, asigură-te că recunoști și laudă eforturile copilului tău.

► Citește și: Creșterea și educarea copilului: Cele mai importante sfaturi de la Maria Montessori

Fii modelul gândirii pozitive

Arată-i copilului cum să fie pozitiv în fața provocărilor. Vorbește cu voce tare despre eșecurile sau dezamăgirile tale pentru ca el să le audă. Copiii vor învăța cum să se exprime într-un mod sănătos și să păstreze atitudini pozitive atunci când lucrurile nu merg întotdeauna așa cum și-au dorit dacă le arăți cum se face acest lucru.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!