Probabil și tu te-ai confruntat cu situații în care micuțul tău a venit acasă cu sandwich-ul din care a luat doar două mușcături sau iaurtul desfăcut din care a mâncat doar o linguriță. Ca părinte, vezi că multă mâncare se irosește, mai ales dacă ai copii mici. Crede-ne, urâm acest lucru la fel de mult ca tine!
Vestea bună este că astfel de situații se pot remedia relativ ușor. Iată care sunt cele 4 motive pentru care micuțul tău nu mănâncă pachețelul la prânz și ce poți face, în schimb:
Nu mi-a fost foame!
Copiii pot trece de la “Mor de foame!” la „Nu mi-a fost foame” extrem de ușor. Cu siguranță sunt foarte mulți copii care se uită lung la pachețelul de prânz, în timp ce se află la școală, în pauza de masă.
Ce poți face în această situație?
Întreabă-ți copilul de ce nu îi este foame la pranz. Copilul tău se simte distras sau anxios? Poate că este ingrijorat de relația pe care o are cu un alt coleg sau este îngrijorat cu privire la un test pe care urmează să îl aibă. Oferă-i copilului șansa de a vorbi despre emoțiile sale.
Întreabă copilul dacă pachețelul de prânz îi este suficient sau dacă i se pare prea mare. Uneori, copiii lasă deoparte mâncarea doar pentru că porția li se pare mult prea mare.
► Citește și: 7 idei pentru pachețelul de școală
Era prea gălăgie în clasă
Ora prânzului este singurul moment al zilei în care copiii pot sta împreună. Bineînțeles, este momentul potrivit pentru discuții și povești. În pauza de prânz este adesa zgomot în clasă, iar copiii mai sensibili pot deveni distrași sau anxioși, din cauza țipetelor sau vocilor ridicate ale celorlalți copii.
Ce poți face în această situație?
Pentru a face astfel de schimbări, este nevoie de colaborare cu părinții celorlați copii, dar și cu personalul de la școală. Ideal ar fi să existe două încăperi unde cei mici să își poată servi pachețelul de prânz: unul pentru copiii care doresc să și discute în timp ce-și servesc masa și unul pentru copiii care vor doar să-și mănânce pachețelul de prânz.
Am vrut să mănânc, dar nu am reușit să desfac pachețelul!
Sunt mulți copii care nu reușesc să-și deschidă pachețelele de prânz și, dacă nu există un adult care să-i ajute, pachețelul lor poate să rămână neatins.
Ce poți face în această situație?
Asigură-te că pachețelul copilului tău este împachetat corespunzător și că micuțul tău are acces rapid la mâncare.
► Citește și: 8 greșeli de evitat când faceți pachețelul pentru școală
Prânzul meu a fost groaznic!
Probabil ai împachetat un prânz cu alimente proaspete pentru micuțul tău, dar, câteva ore mai târziu, alimentele s-ar putea să fie ude și foarte moi. Odată ce pachețelul pentru prânz a fost întors cu susul în jos sau lăsat pentru câteva ore în rucsac, ai fi surprinsă cât de rău poate arăta.
Ce poți face în această situație?
Evită să-i pui în pachețel copilului tău alimente care s-ar putea înmuia. Încurajează copilul să mănânce alimentele moi la micul dejun, iar ca pachețel de prânz oferă-i mâncare care rămâne aproape intactă. În felul acesta eviți și murdărirea copilului.