Sari la conținut

5 schimbări importante care au loc la copiii cu vârsta între 10 și 12 ani

Între 10 și 12 ani, copiii trec de la copilărie la pubertate, ceea ce înseamnă că ei cresc și încep să se îndrepte spre adolescență, o cale complexă, plină de schimbări importante, atât la nivel cognitiv, cât și fizic, social și emoțional.

Dacă și tu ești părinte de copil de 10-12 ani sau urmează să devii, iată 5 schimbări importante care au loc în viața puiului tău, în această perioadă:

Copiii schimbă modul în care se raportează la oamenii din jurul lor

În perioada copilăriei, prietenii sunt importanți când vine vorba de joacă și distracție, dar de la vârsta de 10 ani, relațiile devin mult mai complexe.

Între 10 și 12 ani, copiii își schimbă adesea prietenii, deoarece trebuie să-și creeze un grup de persoane în care să aibă încredere. Ei trebuie să găsească oameni cu care se pot identifica și oameni cu care pot împărtăși idei, dar și hobby-uri. De fapt, la această vârstă, grupul de prieteni al copilului devine un punct de referință pentru el și o sursă de sprijin esențial. Familia poate ocupa uneori locul doi.

► Citeşte şi: Cum să vorbești cu copilul preadolescent despre subiecte incomode

Copiii cer independență

La vârsta de 10 ani, copiii sunt în general suficient de autonomi pentru a-și îndeplini responsabilitățile și îndatoririle legate de casă și școală. Cu toate acestea, au nevoie să fie supravegheați de către părinți sau profesori.

Copiii de 10-12 ani vor vrea să ia propriile decizii și să facă lucruri pe cont propriu, fără a se simți controlați de adulți.

Ei experimentează mari schimbări corporale

Fără îndoială, între 10 și 12 ani este un moment de mare schimbare fizică și de dezvoltare. Corpurile lor se transformă treptat, iar fetițele încep să devină femei, iar băieții devin bărbați.

Unele dintre cele mai remarcabile schimbări care au loc la această vârstă sunt următoarele:

  • Creșterea sânilor
  • Apariția primei menstruații
  • Mărimea testiculelor și a penisului începe să se modifice
  • Apar schimbări în timbrul și tonul vocii
  • Apare părul pubian, facial și în zona axilelor
  • Pielea secretă sebum
  • Există schimbări bruste în greutate și înălțime
  • Apare transmirația și mirosul corporal se schimbă.

Încep să-și construiască propria identitate și personalitate

O altă schimbare notabilă care are loc între 10 și 12 ani este aceea că adulții în devenire încearcă să-și dezvolte propria identitate și personalitate și caută un stil care să îi definească. Ei încep să încerce diferite hobby-urile, activități și au interese diverse.

► Citeşte şi: Rolul părinților se schimbă atunci când copiii devin adolescenți. Grija și educarea nu se sfârșesc, ci se schimbă

Ei dezvoltă o capacitate morală

Până la vârsta de 10 ani, majoritatea copiilor nu reflectă de ce fac lucrurile pe care le fac. În general, respectă regulile impuse de adulți pentru că trebuie să le respecte.

Lucrurile se schimbă în jurul vârstei de 12 ani, iar copiii încep să învețe să reflecteze, să discute și să negocieze cu ceilalți.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!