Copiii mici nu vor să facă altceva decât să-și exercite independența. Asta pentru că până la vârsta de doi ani ei sunt capabili să facă atât de multe lucruri singuri, fără ajutorul adulților. Acesta este motivul pentru care cultivarea dorinței lor de a fi independenți, permițându-le să își testeze limitele și să își folosească abilitățile, nu face decât să construiască baza pentru a învăța cât mai multe lucruri noi.
Când vine vorba de etapele de dezvoltare, părinții vor să știe unde se situează copiii lor de doi ani față de ceilalți copii.
Iată ce lucruri poate face copilul de doi ani, singur:
Sortarea obiectelor pe forme și culori
Copiii de doi ani pot sorta obiectele în funcție de culorile și formele acestora. Deși poate părea ciudat că articolele sunt aliniate sau organizate în mod constant de către cei mici, acest lucru este perfect normal pentru vârsta lor.
► Citește și: Importanța puzzle-urilor în dezvoltarea copilului de 2 ani
Statul pe vârfuri
Cu forța de bază și echilibrul pe care copiii mici le-au dobândit până la vârsta de doi ani, ei vor dori să le folosească pentru a-și arăta abilitatea de a sta pe vârfuri.
Potrivit The Physio Studio, dincolo de coordonare și echilibru, statul pe vârfuri are și alte beneficii, precum dezvoltarea mușchilor gambei și îmbunătățirea posturii.
► Citește și: De ce sunt așa de importanți primii 3 ani de viață ai copilului pentru dezvoltarea lui?
Urcarea și coborârea scărilor
Copiii de doi ani sunt capabili să urce și să coboare scările, ținându-se de balustradă, fără a avea nevoie de ajutor din partea adulților. Acest lucru poate să nu ajute deloc la starea de neliniște a părinților care își văd micuții cum coboară sau urcă singuri scările, dar este o abilitate importantă pe care copiii reușesc să o învețe.
Urcarea și coborârea din pat/canapea
Cu toată puterea și mobilitatea pe care copiii de doi ani au dobândit-o până la această vârstă, ei se pot urca sau pot coborî singuri din pat sau de pe canapea. Nu încerca să ajuți copilul să se urce sau să se dea jos din pat, decât dacă cel mic îți solicită ajutorul.
► Citește și: Copilul de 18-24 luni – singurele progrese care contează cu adevărat
Alergarea
Odată cu învățarea mersului, copiii mici vor dori să vadă cât de repede merge corpul lor și, din această cauză, alergatul devine următorul pas natural în dezvoltare copiilor de doi ani.
► Citește și: Dezvoltarea copilului de 2-3 ani. Semnalele de alarmă pentru părinți
Potrivit KidsHealth, copiii de doi ani vor să fie foarte activi. Acesta este motivul pentru care ei își mișcă corpul cât mai repede. Ca atare, alergarea este adăugată la lista de abilități pe care copiii de doi ani le pot face la această vârstă.
Construirea unui turn cu cel puțin 4 piese
Potrivit BabyCentre, cu toată practica pe care copiii de doi ani au avut-o în a se juca cu piesele pentru a contrui turnuri, ar trebui să fie niște mici profesioniști în a putea construi turnuri cu cel puțin patru piese sau chiar mai multe. Ei vor să vadă cât de înalt pot construi turnul sau preferă să-l doboare atunci când este suficient de înalt.
► Citește și: 10 motive pentru care spun că este mai dificil copilul la 3 ani, decât la 2