Sari la conținut

6 obiceiuri aparent enervante ale copiilor, foarte benefice pentru dezvoltarea lor

A avea un copil este o binecuvântare şi niciun părinte de pe lumea aceasta nu ne poate contrazice! Puii noştri trezesc în noi sentimente unice, superbe,  pe care altfel viaţa nu ne-ar fi oferit şansa să le cunoaştem. Cu toate acestea, oricât de fericiţi am fi alături de copiii noştri, uneori reuşesc să ne întindă nervii la maximum, făcându-ne să ne întrebăm: oare nu suntem părinţi buni, oare greşim noi undeva?

Trebuie să ştiţi că nu greşiţi cu nimic, în această privinţă. Pentru a fi un părinte bun, nu trebuie să fii perfect. Dar trebuie să vă mai spunem ceva: anumite obiceiuri enervante ale copiilor sunt foarte benefice dezvoltării lor. De aceea, te sfătuim ca următoarea dată în care îţi pierzi răbdarea din cauza vreunui motiv enumerat mai jos, gândeşte-te la binele copilului tău şi relaxează-te! Copilul va creşte, aceste perioade vor trece şi ţie ţi se va face dor…

Copiii fac dezordine – Vă este cunoscută scena în care micuţul se murdăreşte de plastilină, de iaurt sau de alte mâncăruri nu doar la guriţă, ci şi pe haine? Sau aceea în care te vede pe tine, mamă dragă, cum frămânţi coca şi o ia şi o întinde peste tot? Ei bine, în astfel de momente stăpâneşte-ţi nervii, pentru că studiile ne arată că prichindeii sub 3 ani care dezvoltă astfel de comportamente învaţă mai uşor să reţină şi să utilizeze cuvintele asociate cu mâncarea. Mai mult, trebuie să ştiţi că le dezvoltă creativitatea, învăţându-i că imaginaţia nu trebuie constrânsă şi limitată.

Insistă să le citiţi aceeaşi carte, iar şi iar… - Sau să le cântaţi acelaşi cântecel, să vă jucaţi acelaşi joc; repetiţiile îi ajută pe copii să îşi dezvolte mult mai uşor vocabularul. Cuvintele auzite de mai multe ori li se întipăresc copiilor în memorie şi, mai mult decât atât, pe ei îi încântă foarte tare atunci când ştiu ceea ce urmează; în acest mod, le creşte stima de sine.

Răspund la absolut fiecare întrebare cu NUŞtiţi scenariul, nu? Mami, vrei să te îmbraci? NU! Mami, vrei să mănânci? NU! Mami, îţi este somn? NU. Ştim, este tare enervant, dar în spatele acestor refuzuri încearcă să se dezvolte o nouă identitate care are nevoie să simtă că nevoile şi dorinţele pot diferi de ale celor din jur.

Tantrumuri – Tantrumurile nu mai au nevoie de alte cuvinte. Ştim cu toţii că apar când ne este lumea mai dragă: în magazine, în vizită la prieteni, la o aniversare…. Dar pe cât sunt de enervante, pe atât de mult bine fac copilului. El învaţă astfel să îşi exteriorizeze sentimentele negative şi emoţiile. Un copil obligat să îşi ţină în frâu emoţiile poate dezvolta probleme de comportament şi chiar psihice, în viitor… Aşa că: lasă copilul să treacă prin tunelul emoţiilor şi să ajungă singur la lumina de la capătul lui. Nu încerca să îl convingi de faptul că sunt şi scurtături, pentru că nu este aşa…

►Citeşte şi Tantrum? Analogia trenului te învaţă cum trebuie să te comporţi, când copilul are un exces de furie

Refuză să stea loculuiDacă aş avea o sticlă în care să bag jumătate din energia pe care o ai acum şi ţi-o dau înapoi la maturitate… Da, din păcate nu puteţi face acest lucru, dar puteţi să vă bucuraţi de faptul că aveţi un copil activ, sănătos, care nu va avea probleme cu greutatea  - dacă păstrează ritmul şi pe viitor.

Trage de timp, când trebuie să plecaţi – Sunteţi pe picior de plecare de acasă, în întârziere de altfel, şi micuţul s-a trezit să vorbească singur – pardon, cu soldăţelul lui preferat – şi să îşi caute jucăria preferată, fără de care nu pleacă de acasă. Da, ştim, momentele acestea sunt foarte enervante, dar trăim într-o lume în care vrem totul aici şi acum, auzim numai de targeturi de îndeplinit şi de deadline-uri, claxoanele maşinilor au devenit sunet permanent pe fundal… Poate în astfel de momente am face bine să punem stop, să ne privim de sus minunata familie, să zâmbim şi să ne îmbrăţişăm puiul. Viaţa este extraordinar de frumoasă, dacă ne oprim puţin să ne şi uităm la ea

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!