Sari la conținut

A fost declarată a stare de alertă epidemiologică din cauza gripei. Rafila a oferit o serie de recomandări pentru spitale și școli

După ce numărul de cazuri de gripă a crescut pentru trei săptămâni la rând, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că România a intrat în stare de alertă epidemiologică. Rafila a subliniat, însă, că „nu se instituie niciun fel de restricții”, dar a făcut o serie de recomandări pentru a se evita îmbolnăvirile.

„Este vorba despre o a treia săptămână de creştere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani. Se numeşte săptămână epidemică”, a afirmat ministrul Sănătăţii, joi, într-o conferinţă de presă. Acesta anunţă că situaţia este similară celei înregistrate anul trecut.

„Nu este nimic diferit de faţă de situaţia de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologicăă, după ce se înregistrează trei săptămâni de depăşire a pragului epidemic”, a mai declarat ministrul.

Citește și Dr. Pediatru Mihai Craiu: Ce să NU facem în caz de gripă - Nu ne ducem la spital NICI în a 5a zi de febră

Ministrul a explicat că nu se instituie niciun fel de restricţii. „Nu se instituie niciuin fel de restricţii pentru populaţie (...) Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecţii respiratorii”, a mai declarat ministrul.

„Nu o să avem o situație în care să fie declarată epidemie de gripă pentru că așa cum observațiile noastre arată, menținerea acestui trend crescător este limitată și până la sfârșitul lunii februarie probabil că valorile vor fi sensibil mai mici”, a mai adăugat el.

Cu toate acestea, Rafila a oferit o serie de recomandări pentru spitale, școli și pentru populație, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Printre acestea se numără: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii de protecție pentru persoanele cu simptome, igiena mâinilor, izolarea la domiciliu pentru cei bolnavi.

Până în prezent, au fost comunicate 51 decese confirmate cu virus gripal, la următoarele grupe de vârstă: 2 la 0-4 ani, 4 la 15-49 ani, 13 la 50-64 ani, 32 la ≥65 ani.









 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!