Sari la conținut

After school 2019. Fără taxe pentru părinți

Tot mai mulți părinți apelează, pentru copiii lor, la servicii tip afterschool, deoarece timpul nu le permite să își petreacă jumătate de zi cu micuții, după școală. Numai că afterschool-ul implică taxe substanțiale de la părinți, astfel că nu oricine își permite să opteze pentru această soluție. 

Pentru a veni în spijinul tuturor părintilor, Ministerul Educației lucrează acum la o lege prin care statul să suporte toate costurile de la afterschool. Ecaterina Andronescu a vorbit despre noua lege a educației care ar urma să reglementeze programul de after school în școlile de stat, astfel încât să nu mai fie percepute taxe de la părinți.

"After school-ul încercăm să îl asigurăm public. Salariul mic la cadrul didactic l-a determinat să încerce să mai facă ceva că să supraviețuiască. (...) Eu cred că prin lege putem să reglementăm (after school-n.r.)", a spus Ecaterina Andronescu la Realitatea TV.

În opinia sa, este necesară o clarificare legislativă în această privință, pentru că "este o chestiune care nu are nicio legătură cel puțin cu etica meseriei". "Cred că trebuie să facem o clarificare legislativă, pentru că, într-adevăr, este o chestiune care nu are nicio legătură cel puțin cu etica meseriei. Pentru că ești profesor pentru învățământul primar sau învățător patru ore și apoi primești la after school-ul pe care tu îl dezvolți, tot în școală, și incasezi bani de la părinți.

Va trebui să găsim o soluție. Este un fenomen de masă, așa cum un fenomen de masă a început să fie și acela care este tot o chestiune de etică: nu poți să îți chemi copilul acasă la o meditație particulară dacă tu îl ai elev la clasă", a spus ministrul Educației.

Prin urmare, profesorii și-ar putea compensa orele pierdute la clasă cu orele remediale și cu orele de la after-school. Acesta din urmă ar urmă să fie un program susținut de stat, potrivit ministrului.

Ministerul Educației a hotărât să impună reducerea orelor de școală pentru fiecare ciclu de învățământ. Această modificare a fost aprobată de Parlament, dar trimisă de Președintele Klaus Iohannis înapoi pentru reexaminare. 

În decembrie, Guvernul a introdus, în Ordonanța privind măsurile fiscale, programul Growth – investim în copii, investim în viitor, prin care statul se angajează să dea investirorilor interesați până la 500.000 de euro pentru construirea de gradinte private, cu profil sportiv. Guvernarea actuală se angajase, prin programul de guvernare, că va construi 2.500 de creșe, grădinițe și unități after-school până în 2020. 

În medie, în 2018 cheltuielile unei familii pentru after school reprezintă 1.765 de lei/an. 

Sursa foto: Free pik
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!