Sari la conținut

Aluniţele la copii. Când este cazul unui consult la dermatolog

Cele mai multe aluniţe cresc pe măsură ce copilul creşte: unele dintre ele devin mai închise la culoare, iar altele se vor deschide la culoare. Aceste schimbări sunt de aşteptat în cazul copiilor şi sunt rareori un semn de melanom – un timp de cancer al pielii care poate începe într-o aluniţă. Când este cazul să te îngrijorezi? Iată recomandările Amaliei Anghel, medic specialist dermatovenerologie.

Aluniţele, sau nevii pigmentari în denumire medicală, sunt leziuni benigne, formate din melanocite, celulele pigmentare ale pielii. Pot părea congenital (de la naştere sau în primii cinci ani de viaţă) sau de-a lungul vieţii, cu un profil moştenit genetic, părinţii cu multe aluniţe transmit copiilor acest risc.
Desigur, vor creşte în dimensiuni proporţional cu ritmul de creştere al copilului. Nu trebuie să ne alarmeze o creştere liniară, fiziologică a acestora, trebuie să fim atenţi la modificări de tip asimetrie/nuniformitate/neomogenitate a leziunilor, concret nu va creşte neuniform, contur neregulat, să culoare neomogenă.

În ce moment este necesară o vizită la dermatolog?

Vizita la dermatolog se impune când notăm variaţii ieşite din limitele normalului, precum cele de leziuni neuniforme, contur neregulat, culoare neomogenă, creștere neuniformă, apariţia de leziuni noi. Leziunile congenitale mari, leziuni atipice în număr mare şi istoric familial de melanom cresc riscul de a dezvolta cancer cutanat şi impun vizita la medicul specialist dermatolog. Orice leziune traumatizată evident sau supusă traumatismelor mici şi repetate inerente corelate cu localizarea precum palme, plante, centură etc. trebuie evaluate dermatosocopic pentru a se identifica modificările microscopice.

►Citește și Alunițele la copii. Ce trebuie să știi

Despre melanom

Orice leziune care se modifică în sensul creşterii neuniforme, contur neregulat, culoare neomogenă trebuie evaluată, pentru că există riscul de apariţie a unui melanom. Nici o aluniţă nu are voie să se modifice sub ochii noștri! Dacă observăm acest lucru este obligatorie vizita la medicul specialist pentru examinare dermatoscopică eventual excizie chirugicală cu examinare histopatologică a leziunii.

Orice melanom diagnosticat în stadiu incipient este vindecabil! Este doar un mit conform căruia nu trebuia să excizăm aluniţele, excizia chirurgicală corectă şi completă ne poate salva viaţa!

De asemenea, factorul genetic în apariţia leziunilor melanocitare şi al melanomului malign este extrem de important şi predispoziţia pentru nevii melanocitari/atipici se moşteneşte.

►Citește și Foliculita la copii. Recomandările specialistului

Măsuri de îngrijire a aluniţelor la copii

Examinarea subiectivă (autocontrolul cu identificarea modificărilor alarmante, descrise anterior) şi vizita cu periodicitate la medicul specialist care poate scana şi stoca leziunile melanocitare pentru o supraveghere fidelă, obiectivă în timp ce permite decelarea modificărilor microscopice, este cea mai importantă măsură. Deşi există un risc genetic clar, supraexpunerea la radiaţii UV naturale (soare) sau artificiale este important implicată în apariţia modificărilor de tip cancerigen. Expunerea corectă a copiilor este în primele ore ale dimineții şi după-amiaza după ora 17.00, utilizând crema de fotoprotecţie cu ecran maximal FPS 50 pentru România şi reaplicare la 2-3 ore.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!