Sari la conținut

Antrenamentul la oliță: greșeli pe care să le eviți

Pentru ca cel mic să învețe să facă pipi la oliță și pentru ca acest proces să fie mai lin pentru tine, cât și pentru el, identifică mai întâi ce anume nu funcționează și ce ar trebui să faci.

Motivele pentru care cel mic nu vrea să folosească olița ar putea fi următoarele:

Învățarea prea devreme a copilului de a folosi olița

Nu există niciun moment exact pentru renunțarea la scutecel. Fiecare copil va face acest lucru când se va simți pregătit. Majoritatea copiilor mici au abilități fizice și mentale necesare între 18 și 24 de luni, în timp ce unii dintre ei nu sunt pregătiți nici la vârsta de 3 sau 4 ani.

► Citește și: Nu vă grăbiți să îi puneți pe oliță. Au tot timpul să facă acolo

Fii atentă la semnalele fizice, cognitive și comportamentale care ar putea indica faptul că micuțul tău este pregătit pentru a încerca să folosească olița.

Începerea folosirii oliței la momentul nepotrivit

Nu este o idee bună să începi să-ți înveți copilul să folosească olița înainte de separarea dintre voi, fie că te reîntorci la serviciu ori micuțul merge la creșă/ grădiniță. Copiii mici sunt dependenți de rutină și este posibil ca orice modificare a programului obișnuit să-l dea peste cap. Așteaptă până când lucrurile s-au stabilizat, apoi poți să începi să-l înveți pe cel mic să folosească olița.

► Citește și: Cum să îți ajuți copilul să se învețe de mic cu olița - Metoda comunicării eliminării

Pui presiune pe copil

Dacă micuțul tău a început să manifeste interes pentru folosirea oliței, este un lucru absolut minunat. Dacă nu, nu pune presiune pe el. Lasă-ți puiul să se obișnuiască treptat cu acest proces total nou pentru el.

Ce poți face tu este să-l încurajezi cu blândețe și să-i fii alături.

► Citește și: Nerușinato, te-ai pișat pe tine și mă faci de rușine acum!

Iei în considerare opiniile celorlalți

Fiecare săptămână care va trece va părea din ce în ce mai grea, dar nu este nicio urgență să-ți înveți copilul să folosească olița. Cu siguranță auzi părinții, socrii, prietenii sau cunoștințele care-ți spun că este timpul ca cel mic să folosească olița.

Metodele învățării folosirii oliței se schimbă de la o generație la alta, iar ceea ce era înainte o practică standard poate să nu mai fie valabilă și astăzi.

Cercetările sugerează că prichindeii nu pot controla voluntar mușchii rectului și a vezicii până la vârsta de cel puțin 18 luni.

► Citește și: Ghici ce? Nu trebuie să-ți înveți copilul să facă la oliță

Pedepsirea copilului

Nu vei rezolva nimic dacă îți pedepsești copilul pentru că nu vrea să folosească olița. Pedeapsa nu-l va face decât să-și piardă interesul pentru folosirea oliței, de teama că va greși și că te va supăra. Răspunde cu calm la toate provocările copilului și încearcă să-i fii alături.

► Citește și: Metoda haioasă prin care o mămică își învață fetița să facă la oliță

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!