Sari la conținut

Atenție, recomandări schimbate! Vaccinul împotriva HPV de la 9 ani, nu de la 12

Human Papilloma Virus sau infecția cu HPV este o infecție cu transmitere sexuală cu care aproape toată lumea va intra în contact, la un moment dat.

„Virusul este atât de comun încât 80% dintre femei vor avea cel puțin un tip de HPV, la un moment dat”, spune dr. Beth Oller, medic de familie în Stockton, California. Medicul adaugă: „Trei din patru adulți vor avea cel puțin o infecție cu HPV înainte de a împlini vârsta de 30 de ani.”

Un nou studiu a constatat că vaccinul împotriva HPV administrat copiilor la vârsta de 9 ani, spre deosebire de 12 ani (vârsta recomandată inițial), oferă o protecție mai mare împotriva virusului. Preadolescenții produc mai mulți anticorpi după vaccinare decât adolescenții, iar sistemele lor imunitare sunt mai puternice. Deși majoritatea infecțiilor cu HPV dispar de la sine în decurs de doi ani, virusul nu este întotdeauna inofensiv.

„În fiecare an, în SUA, peste 36.000 de oameni fac cancer cauzat de HPV, inclusiv cancer penian, vaginal, vulvar sau anal. Peste 7.000 dintre ei mor și, tocmai de aceea, este atât de important să ne vaccinăm copiii împotriva acestui virus. Nu avem niciun alt vaccin care să prevină cancerul”, explică dr. Oller.

Prima doză de vaccin HPV este recomandată, în prezent, pentru toți copiii cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani, dar poate fi administrată de la vârsta de 9 ani, a doua doză fiind administrată între 6 și 12 luni mai târziu.

Cu toate acestea, mai mult de 40% dintre adolescenți nu și-au finalizat seria de vaccinuri HPV, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), chiar dacă vaccinarea ar putea preveni dezvoltarea a peste 90% dintre cancerele cauzate de HPV.

„Ca medic, vreau să fac tot ce pot pentru a îmbunătăți ratele de vaccinare, în special cu acest vaccin important, deoarece HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din SUA, atât pentru bărbați, cât și pentru femei”, spune ea. Ea recomandă copiilor să înceapă seria de vaccinuri HPV de îndată ce sunt eligibili, începând cu vârsta de 9 ani.

► Citește și: Ce este infecția cu HPV și cum o putem preveni

De ce unii părinții ezită să-și vaccineze copiii împotriva HPV?

Motivul principal pentru care părinții ezită să-și vaccineze copiii împotriva HPV este pentru că ei consideră că micuții lor nu au încă nevoie de acest vaccin, pentru că sunt prea mici pentru a întreține relații sexuale.

"Vaccinarea cu mult înainte ca preadolescentul să devină activ sexual îi oferă copilului șansa de a-și consolida imunitatea împotriva virusului. Și amintiți-vă, vaccinul HPV previne cancerul", transmite dr. Oller. Medicul adaugă: „De asemenea, oricine poate contracta HPV, chiar și dacă persoana respectivă a avut doar un singur partener sexual.”

Vaccinurile au o rată ridicată de eficacitate și un profil ridicat de siguranță. Efectele secundare sunt ușoare și pot include durere la locul injectării, amețeli, greață, dureri de cap. Dar beneficiile depășesc cu mult riscul unor posibile efecte secundare.

„Știm că aceste vaccinuri funcționează bine. Infecțiile cu HPV și precancerele de col uterin au scăzut din 2006, când vaccinurile HPV au fost introduse pentru prima dată în SUA. În rândul adolescentelor, infecțiile cu tipurile de HPV care cauzează majoritatea cancerelor HPV și verucilor genitale au scăzut cu 88%. În rândul femeilor adulte tinere, aceste infecții au scăzut cu 81%”, spune dr. Oller.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!