Sari la conținut

Bebelușul are probleme cu constipația? Iată ce trebuie să faci

Odată cu începerea diversificării, unii copii pot avea probleme cu constipația. Nu este nimic grav, însă trebuie să iei câteva măsuri în ceea ce privește alimentația pentru a-l ajuta pe micuțul tău cu constipația, cum ar fi piureul de fructe.

De asemenea, este esențial să-i oferi un aport adecvat de apă pentru că îl ajută la un tranzit mai eficient al tubului digestiv.

Ce fructe să incluzi în alimentația bebelușului constipat?

Când prepari piureul de fructe pentru bebelușul constipat, este important să acorzi prioritate alimentelor cu conținut ridicat de fibre, deoarece s-a dovedit că aceste substanțe sunt capabile să moduleze mișcările peristaltice ale tractului digestiv. În acest fel, ele îmbunătățesc tranzitul și reduc afecțiunile asociate constipației, așa cum demonstrează cercetările publicate în revista Nature Reviews.

► Citeşte şi: Cele mai bune metode pentru a trata constipația la copii

Cele mai bune opțiuni sunt bananele coapte, prunele, strugurii, portocalele, mandarinele, avocado, kiwi și perele. Toate aceste fructe au in interior fibre insolubile si solubile, care fermentează la nivel intestinal și favorizează creșterea bacteriilor intestinale.

Este important să reții că nutriția microbiotei bebelușului poate fi pozitivă pentru prevenirea constipației, potrivit unui studiu publicat în Advances in Nutrition. Prin urmare, este o opțiune bună să amesteci fructele cu alimente fermentate cu un conținut ridicat de probiotice, cum ar fi iaurturile.

Cel mai bine este să îi pregătești copilului piureuri în cantități mici, pentru a preveni oxidarea și pierderea nutrienților. Dacă vrei să pui o parte din piure la păstrare, cel mai bine este să îl pui într-un recipient de sticlă, bine închis la frigider. Temperatura scăzută ajută la prevenirea proceselor oxidative ale multor nutrienți, iar în acest fel piureul poate fi consumat mai mult timp.

► Citeşte şi: 5 alimente bogate în fibre, pentru bebeluși

Un alt truc foarte util este să adaugi câteva picături de suc de lămâie, dar trebuie să ai grijă să nu exagerezi pentru a nu altera aroma piureului. Cu toate acestea, în cantitate potrivită, lămâia oferă acid ascorbic, un compus antioxidant foarte bun pentru cei mici.

Alte ingrediente de inclus în piureurile de fructe

Piureurile pot include și alte componente în plus față de fructe, pentru a oferi preparatului o densitate nutritivă mai mare, precum și o sursă de fibre.

► Citeşte şi: Perele în alimentaţia bebeluşului. Când pot fi introduse şi ce beneficii aduc

Cea mai bună alegere dintre toate este fulgii de ovăz, care este o cereală ce conține carbohidrați de înaltă calitate. Pe lângă acestea, fulgii de ovăz conțin  beta-glucani care fermentează în intestin și îmbunătățesc funcționarea microbiotei.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!