Sari la conținut

Caisele în alimentația copilului. Beneficii și recomandări

Coincidență sau nu, sâmburii de caise au forma unei inimi și, potrivit numeroaselor studii ştiinţifice, aceste fructe şi uleiul extras din sâmburii lor preţioşi pot proteja inima şi celelalte organe vitale de numeroase afecţiuni. Cu un conținut bogat în nutrienţi, vitamine şi minerale, caisele reprezintă o alternativă sănătoasă pentru alimentația copiilor.

Caisele crude sunt surse preţioase de vitamine, minerale şi substanţe nutritive cu rol extrem de benefic asupra organismului, printre acestea amintind potasiul, fosforul, calciul, riboflavina, fierul, vitamina A, magneziul, zincul, betacarotenul şi vitamina C, precum şi seleniu, mangan, tiamină, cupru, folaţi, vitamina B6, acid pantotenic şi colină.

Caisele fac parte din familia Rosaceae, care include şi alţi pomi fructiferi cum ar fi mărul, prunul, părul sau piersicul. Artefactele arată că aceste fructe au fost cultivate pentru prima dată în istorie acum mai bine de 3.000 de ani în India, însă se crede că originea acestora este în Armenia, unde se consumau atât în formă proaspătă, cât mai ales uscate, datorită uşurinţei cu care puteau fi transportate astfel.
În prezent, caisele sunt cultivate în peste 63 de ţări, Turcia fiind liderul pe această piaţă, cu peste 20% din producţia mondială, urmată de Iran, Italia, Siria, Maroc, Pakistan, Japonia, Spania, Algeria, Grecia şi Franţa.

Caisele și diversificarea

Caisele face parte din categoria fructelor care nu afectează stomacul bebeluşului şi prezintă un risc scăzut de alergii. De aceea, sunt preferate la începutul diversificării și pot fi introduse în meniul bebeluşului între 6 şi 8 luni, în special în lunile de vară, când este sezonul lor. Dacă micuţul depăşeşte această vârstă până atunci, nu este nicio problemă. I-o poţi oferi spre degustare şi la vârste mai mari. Este indicat să se consume în sezonul cald, când găseşti pe piaţa o ofertă bogată, variată şi mai sănătoasă decât în restul anului.

Cum alegi caisele potrivite?

Există mai multe soiuri, prin urmare iată câteva criterii de care trebuie să ții cont în alegerea caiselor pentru masa celui mic:

  • Culoarea

Alege-le pe cele portocalii. Și cele galben intens sunt bune, însă există riscul să nimerești unele coapte insuficient şi să fie acre.

  • Consistența

Aceasta trebuie să fie uşor moale la atingere, dar nu cât să-şi schimbe forma la cea mai mică presiune.

  • Coaja

La fel ca la orice fruct pe care-l dăm copiilor, coaja trebuie să fie impecabilă, fără bătături, lovituri sau pete.

Citește și Pepenele în dieta bebelușilor

Moduri în care caisele pot fi pregătite

În special, la începutul diversificării alimentaţiei, fructele trebuie să fie preparate termic (la aburi sau prin coacere), pentru a fi mai uşor de digerat. Bineînțeles, se servesc curăţate de coajă şi sub formă de piure cremos pe care cel mic îl poate savura la gustarea de dimineață, înintea mesei de lapte.
Apoi, pe la vârsta de 9-10 luni, caisele pot fi servite şi crude, ca finger food (gustare), sub formă de bucăţi măricele, dar tot fără coajă.

Rețete cu caise pentru copii

Pentru că este dulce și are o textură plăcută, cei mai mulți prichindei adoră caisele. Tocmai de aceea pot fi asociate cu o mulţime de alte ingrediente, în reţete delicioase pentru bebeluş. Specialiştii o recomandă în combinaţie cu alte fructe cu textură asemănătoare - piersici, nectarine, banane, mere, mango etc. -, dar şi cu cereale, brânză de vaci sau iaurt.
Găsești, mai jos, câteva rețete cu caise!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!