Sari la conținut

Când trebuie să mergem cu copilul la logoped. Interviu cu un specialist

Pentru că eu mi-am pus de cel puțin două-trei ori întrebarea dacă este sau nu nevoie să merg cu copilul la logoped – o dată pe la doi ani, când vorbea foarte puțin; o dată pe la aproape 4 ani, când încă stâlcea cuvintele – mi-am dorit tare mult să stau de vorbă cu un logoped, un specialist, cu experiență vastă, care să mă lămurească.

Așa am ajuns la Adriana Dumitrașcu, psihopedagog, logoped, care are o experiență de 16 ani în lucrul cu copiii cu deficiențe mintale, moderate și severe. Mă gândesc că unele dintre întrebări vi le-ați pus și voi, așa că informațiile de mai jos vă sunt poate utile.

În cazul în care nu ne este foarte clar tuturor, cu ce se ocupă un logoped?

Logopedul lucrează în domeniul prevenirii și reabilitării persoanelor cu deficiențe de vorbire și comunicare, copii, adulți și persoane în vârstă.

Logopedul nu tratează simptome, efecte – ci cauze. De aceea, examenele de specialitate sunt necesare acolo unde este cazul, pentru a clarifica etiologia logopatiei și includerea informațiilor obținute în ansamblul informațiilor colectate. Cele mai frecvente solicitări sunt de la ORL pentru rinolalii, și pentru orice caz de respirație mixtă sau orală,  la audiogramă pentru suspiciuni de disfuncții auditive, de la ortodonție pentru orice abatere de la arhitectura dentară corectă, inclusiv mușcăturile oblice, de la neurologie pentru  retardul mental, retard în dezvoltarea generală, alalie, etc, la psiholog dacă avem suspiciuni de autism sau constatăm și tulburări de comportament.

Logopedul identifică logopatul și logopatia, desfășoară procedurile necesare stabilirii diagnosticului logopedic pentru identificarea logopatiei, solicită examene de specialitate altor instituții/specialiști, completează documentele logopedice, organizează terapia logopedică și realizează terapia logopedică.


Când știm că avem nevoie de un logoped pentru copilul nostru?

(...)

Citește mai mult pe fricidemamici.ro

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!