Sari la conținut

Cazurile de scarlatină sunt în continuă creștere. Sfaturi pentru părinți, de la pediatrul Mihai Craiu

Din ce în ce mai multe cazuri de infectări cu Streptococul beta-hemolitic grup A (GAS) ajung în atenția medicilor din cadrul Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. Medicul pediatru Mihai Craiu îi sfătuiește pe părinți cu privire la măsurile de protecție împotriva infectării copiilor cu scarlatină.

“În ultimele săptămâni au fost diagnosticați, la noi în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, foarte mulți copii cu infecție produsă de Streptococ beta-hemolitic grup A (GAS). Cred că ar trebui să știm câteva lucruri, înainte de a escalada faimoasa noastră streptofobie națională”, a transmis Mihai Craiu.

Medicul a adăugat: “Deopotrivă medici și părinți aveam, înainte de pandemie, o reacție emoțională în cazul întâlnirii cu GAS. Pandemia a părut să ducă la dispariția din circulație a tuturor agenților patogeni a căror transmitere este facilitată de mâini murdare și nerespectarea etichetei tusei/strănutului. Spălatul mâinilor, dezinfectarea suprafețelor (deseori excesivă ) si purtatul măștilor au fost "responsabile" pentru scăderea majoră a cazurilor de boli infecțioase la copil in 2020-2022.

Odată cu renunțarea la măsurile oficiale de minimalizare a riscului de transmisie a virusului SARS-CoV-2, în martie 2022, au revenit "bunele" obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție. Căci, vorba aia, am scăpat de dictatura medicală...

Infecția cu GAS este contagioasă si uneori poate evolua foarte grav. In istoria modernă a României există povestea tragică a prințesei (fiica regelui Carol I) ce a murit la 4 ani de scarlatina.

Dar acum scarlatina este tratabilă! Nu există nici un motiv de panică deoarece nu a fost identificată nici o tulpină de GAS rezistentă la peniciline. Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, Penicilină V sau Amoxicilină. Iar la cei cu alergie la penicilină, dar fără istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generatie I. Practic nu exista tulpini rezistente.”

Medicul explică principalele simptome ale scarlatinei, astfel încât părinții să meargă imediat șa medic cu cei mici: “faimoasa scarlatină este ușor de recunoscut. Ea are erupție aspră la palpare, pe piele (mai ales pe corp și foarte rar pe față), ce se descuamează ulterior, febră mare și limbă zmeurie.”

Pediatrul concluzionează, spunând că: “Infecțiile cu GAS (deci și scarlatina) sunt acum, primăvara, foarte frecvente.  Se vindecă după un diagnostic precis și un tratament corect!”

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!