Sari la conținut

Ce ar trebui să știe un copil de 4 ani? Mai mult decât orice, ar trebui să știe că...

Trăim într-o țară în care competiția este atât de mult încurajată, încât nu putem să încurajăm acest spirit și la copiii noștri, nu putem să ne abținem din a-i împinge să fie cei mai buni. Și, totuși, cât de important e asta? Cât de mult contează, pentru fericirea lor, să fie primii? Primii la școală, primii în parc, primii în cercul de prieteni, primii la grupa de meditații? Nu putem să nu ne întrebăm: oare știe destul pentru vârsta lui? Oare nu ar trebui să poate face mai multe?

Să luăm, spre exemplu, un copil de 4 ani. Ce ar trebui să știe, din punctul nostru de vedere?

Nici mai mult, nici mai puțin, decât că...

Este iubit așa cum e, necondiționat, în orice moment al zilei.

Un copil de 4 ani trebuie să știe că părinții îi vor binele, trebuie să să simtă în siguranță alături de ei . Este necesar ca el să știe că e în siguranță și să știe cum să se protejeze în public, de alții și în situații diferite. Ar mai trebui să știe să aibă încredere în instinctele sale, atunci când vine vorba despre ceilalți oameni, și că nu trebuie să facă ceva dacă nu se simte bine și în siguranță, indiferent de cine îi cere acest lucru.

Copilul de 4 ani trebuie să știe să râdă. Trebuie lăsat și chiar încurajat să se joace, să se maimuțărească și să se folosească de imaginația lui. Trebuie să știe că da, dacă el vrea, cerul poate fi portocaliu și pisica poate avea șase picioare. Dacă el vrea...

Trebuie să știe să spună ce îți dorește. Trebuie încurajat să își îndeplinească visurile.  Copilul de 4 ani nu trebuie să învețe să numere cu foaia în fața, trebuie lăsat să o facă atunci când simte, folosindu-se de obiecte, de natură, de cântece, de ceea ce îl încojoară.

Copilul de 4 ani trebuie să creadă în magie! Trebuie să știe că el este magic, unic, strălucitor, creativ, bun și minunat. Trebuie să știe că merită ce este mai bun și că merită tot timpul din lume să creeze coronițe din flori, prăjituri din noroi, fortărețe de zăpadă.

Dar și mai important de atât este ca părinții să știe….

… toate cele de mai sus.

… că fiecare copil se dezvoltă în propriul ritm. Unii învață algebra mai devreme, alții mai târziu.

… să îl încurajeze.

… să îl susțină.

… să îi ofere timpul lui. Atenția lui. Tot ceea ce are.

… să danseze cu el. Să cânte. Să se joace.

 … să îi arate că îl iubește. Tot timpul. Necondiționat.

Despre asta este un copil, la patru ani. Și despre asta ar trebui să fie părinții lui.

► Citește și Ce ar trebui să ştie un copil de 3-4 ani? O trecere în revistă


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!