Sari la conținut

Ce este cel mai greu sa le inveti pe fete

Majoritatea femeilor din generatia mea, si eu, de cand ma stiu, am avut probleme cu stima de sine. Cu aprecierea propriei valori asa cum merita, fara sa fie umbrita de modestie sau de comparatii cu idealuri atat de inalte incat aproape nimeni nu le atinge. 

Si la cum vad mamele din jur ca se incarca cu fel si fel de responsabilitati, isi dau duhul ca sa fie toata lumea multumita si apoi tot se simt vinovate ca nu a iesit totul ca in filme si poate cine stie cine mai este dezamagit de munca ei, tare ma incearca frica de faptul ca suntem o generatie incapabila sa ne scuturam de jugul lipsei de stima de sine. Dar si mai teama imi este ca vom transmite toate acestea si fiicelor noastre si, fara sa ne dam seama, le vom face sclavele perfectionismului si dorintei de a fi pe placut tuturor. 

In speranta ca acest lucru nu se va intampla haideti sa vedem ce ar trebui sa le invatam pe fiicele noastre:

Sa fie pline de compasiune fata de ele insele. Pana la urma, sa gresesti este uman. Toata lumea o face si toata lumea o accepta pentru cei din jur. Deci nu are niciun sens sa iti dai singura una in cap atunci cand ai gresit. Mult mai normal este sa te incurajezi, spunandu-ti ca data viitoare iti va iesi.

Sa isi iubeasca corpul. Sa nu stea sa se uite in oglinda ca sa vaneze cine stie ce probleme pe care le are si ca sa inventeze fel de fel de trucuri pentru a le ascunde. Pentru ca trupul unei femei perfecte cum ar putea fi altfel decat perfect? Ci mai degraba sa se uite la el cu dragoste pentru ca este cel care ii permite sa existe in aceasta lume si sa ajunga acolo unde vrea. Si sa aiba grija de el sa fie sanatos. 

Sa aiba incredere in ele insele, in capacitatile lor. Daca isi vor folosi fortele pe care le au, daca se vor concentra si vor depune efort, atunci vor obtine cea mai mare parte a lucrurilor pe care si le doresc.

Sa aiba incredere in celelalte femei si sa le sustina. Sa nu se adauge corului rautacios care le critica, sa le sustina in ceea ce vor sa faca, sa nu le minimizeze succesul atunci cand il au.

Sa stie ce isi doresc, sa isi urmeze propria lor viziune asupra lucrurilor. Atunci cand esti in concordanta cu propria natura, cu propriul mod de a vedea lucrurile, ai mai mari sanse de a avea succes in ceea ce intreprinzi.

Sa se inconjoare cu oameni care sa le impinga inainte: oameni care privesc lumea in mod pozitiv, mentori, oameni muncitori, oameni cu multa experienta.

 

Toate acestea suna minunat, insa nu au nicio valoare daca nu ne insusim si noi aceste sfaturi, pentru ca degeaba le transmitem rational, daca prin comportamentul nostru spunem cu totul altceva: ca suntem nesigure, ca gandim de rau despre noi, ca acceptam sa fim tratate asa cum nu ar trebui, ca ne este teama sa incercam etc 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!