Sari la conținut

Ce este de făcut atunci când copilul ia note mici la școală

Pregătirea academică este fundamentală pentru dezvoltarea integrală a copiilor. În această etapă, copiii își dezvoltă valori precum responsabilitatea, planificarea și perseverența.

Știm cu toții că sistemul de învățământ nu este cel mai corect și mai adecvat, iar un număr de pe o foaie de hârtie nu reflectă abilitățile copilului sau a efortului pe care l-a depus în timpul anului școlar.

De ce iau copiii note mici?

Există mai mulți factori care pot afecta performanța academică a unui copil, cum ar fi dificultățile de învățare, probleme personale, familiale sau sociale. Notele mici nu sunt întotdeauna rezultatul lenei și al lipsei de efort.

Părinții și profesorii trebuie să fie implicați pentru ca elevii să își atingă întregul potențial. Așadar, verifică întotdeauna notele copilului și discută cu profesorii de la școală despre rezultatele pe care le are micuțul tău. Țipetele, pedepsele excesive și umilirea nu sunt modalități adecvate de a rezolva problema.

Prin urmare, iată câteva alternative care pot fi utile, dacă micuțul tău ia note mici la școală:

Păstrează-ți calmul

Dacă țipi la copilul tău, îl etichetezi ca fiind leneș sau îl umilești, acest lucru nu va face decât să îl rănești emoțional pe cel mic.

În schimb, dacă rămâi calmă și deschisă la dialog și analizezi cauzele împreună cu copilul tău, poți ajunge la concluzii importante care te vor ajuta să inversezi situația în viitor. Este mai important să găsești o soluție decât să te implici în conflicte care durează la nesfârșit.

Recunoaște și consolidează aspectele pozitive

Nu uita să recunoști și să apreciezi că micuțul tău are și materii la care a obținut rezultate bune. Adesea, eșecurile eclipsează reușitele și acestea ajung să fie trecute cu vederea.

Identifică eventualele probleme de bază

Unii copii au dificultăți de învățare care necesită intervenție profesională. Dacă bănuiești acest lucru, este esențial să cauți ajutor pentru a clarifica situația și pentru a obține îndrumare.

În plus, dificultățile în familie, conflictele cu colegii sau profesorii și chiar nivelul de inteligență emoțională al copiilor îi pot împiedica pe aceștia să aibă rezultate bune la școală. Copilul tău poate trece printr-o situație dificilă de care încă nu știi sau pe care ai trecut-o cu vederea.

Îmbunătățește obiceiurile de studiu

Studiul nu înseamnă doar să stai pe scaun și să citești o carte. Obiceiurile și tehnicile de studiu sunt fundamentale pentru buna utilizare a timpului și a resurselor cognitive. Învață-ți copilul să-și planifice timpul pentru a studia.

Recompensează mai degrabă efortul decât rezultatele

Notele se obțin de câteva ori pe an, dar munca cu adevărat importantă se face în fiecare zi. Motivează-ți copilul să se străduiască în fiecare zi să își atingă obiectivele și să studieze cât mai mult.

Pedepse și consecințe

În general, este mai eficient și mai sănătos să te bazezi pe consecințele naturale. În situația în care copilul tău are note mici la multe dintre materii, va trebui să studieze mai intens și, desigur, va avea mai puțin timp pentru distracție.

Dacă decizi că trebuie să aplici pedeapsa, aceasta trebuie să fie proporțională cu greșeala făcută. Poți reduce orele în care  copilului se uită la televizor, dar nu ar trebui să restricționezi alte activități precum activități sportive sau culturale sau să-l împiedici să mențină contactul social cu prietenii lui. Amintește-ți că obiectivul nu este să faci copilul să sufere sau să plătească pentru greșeala lui, ci să-l ajuți să fie mai responsabil.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!