Sari la conținut

Fără teamă! Cum îți ajuți copilul să-și învingă frica?

 Bebeluşul tău cel zâmbitor a învăţat să meargă şi să vorbească. Şi, dintr-o dată, parcă nu îl mai recunoşti. Există o mulţime de lucruri în jur care îl sperie, de la un zgomot mai puternic până la locurile noi. Cum ai putea să îl ajuţi?

În primul rând trebuie să înţelegi că este o fază normală în dezvoltarea oricărui copil. Dintr-o dată a realizat că lumea este foarte mare şi el ştie şi poate foarte puţin. Aşa că se agaţa de tine, salvarea sa. Chiar dacă această fază trece de la sine, odată cu maturizarea, asta nu înseamnă că este bine să aştepţi pur şi simplu să treacă. Este bine să încerci să-i uşurezi traversarea perioadei. Uite câteva lucruri pe care le-ai putea face, în funcţie de tipul de frică / anxietate pe care îl manifesta copilul:

Copilului îi este teamă de oameni / locuri noi

Dacă ştii că se va întâmpla ceva care este posibil să îl sperie nu îl arunca pur şi simplu în situaţia cu pricina. Trebuie să îi povesteşti dinainte ce anume se va întâmpla şi să îl asiguri că vei fi alături de el: „Mergem la verişoara ta pe care nu ai mai cunoscut-o până acum. Sigur îţi va plăcea de ea, este cu doi ani mai mare şi îţi va arăta o mulţime de lucruri interesante. Mama va fi oricum mereu acolo, atunci când vrei să te joci şi cu mine.”

Odată ajunşi în spaţiul nou nu îl lăsa singur. Însoţeşte-l în tot ceea ce vrea să exploreze atât timp cât este nevoie, până când se simte în siguranţă şi nu te mai băga în seamă. Chiar dacă alţi copii sunt mult mai relaxaţi nu trebuie să îl obligi şi pe copilul tău să fie la fel şi stai lângă el până când se obişnuieşte cu mediul şi cu oamenii noi.

Copilului îi este teamă de separare

Toată lumea ştie că bebeluşilor pe la 10 luni le este foarte teamă de separare. Dar nu numai bebeluşii au problema asta. Ea apare pregnant şi la copiii de 2-3 ani, adică exact în perioada în care te gândeşti să îl mai laşi şi în grijă altora şi să te duci la serviciu. 

Nu există o modalitate simplă de a trece prin teama de separare, însă poţi face unele lucruri ca să fie mai uşor:

  • Jocuri de separare prin care copilul înţelege ce se întâmplă: dispari din câmpul său, trece o perioadă şi apoi apari din nou. Puteţi juca asta în casă, folosind un ceas cu alarma şi tu mergând în altă cameră pentru un minut, două. 
  • Nu ceda tentaţiei de a pleca pe furiş. Va rămâne mereu în suflet cu senzaţia că dacă nu este în permanenţă atent la ţine tu vei pleca. Mult mai bine este să îţi iei la revedere şi să explici că te întorci şi când anume. 
  • Nu lungi prea mult momentul despărţirii. Cu cât este mai lungă, cu atât este mai dureroasă. Ţine momentul scurt şi da informaţiile esenţiale: „Te iubesc, mă duc să lucrez, voi veni înapoi după somnul de la prânz, până atunci rămâi cu bunica. A spus că mergeţi să hrăniţi răţuştele. Te pup, pa!”
  • Un substitut. Dacă copilaşul tău are o jucărie favorită sau o păturică favorită încurajează acest ataşament. Lumea care este mare şi urâtă i se va părea mai puţin astfel dacă o are prin preajmă. 

Copilului îi este frică de noapte

Până acum a dormit singur fără probleme, a dormit cu lumina stinsă. Dintr-o dată aceste lucruri nu mai sunt posibile. Trebuie să îl ajuţi în lupta cu imaginaţia sa foarte bogată.

  • Pune pe uşă semne cu „Monştrii nu au voie!”
  • Luminează colţurile care sunt în întuneric.
  • Uită-te în dulap, sub pat şi anunţă că nu este nimic acolo
  • Nu îl expunde la cărţi / filme / jocuri care ar putea să îl sperie, gen atât de îndrăgitul Scooby Doo. 
  • Urmează o rutină liniştitoare înainte de somn: o baie, un pahar cu lapte, o poveste, discutat şi îmbrăţişat.

Copilul are un coșmar

Nu este suficient să îi spuneţi „Este doar un vis, culcă-te la loc!”. Trebuie să îi staţi alături şi să îl liniştiţi până când îi dispare frică şi adoarme la loc.

Dacă este un coşmar care se repetă şi copilul îl ştie, atunci ai putea ajuta stând de vorbă despre el în timpul zilei, când este liniştit. Şi să îi dai o soluţie ca să „scape” de ce anume îl sperie. Să zicem că fuge de cineva – poţi să îi spui să îl cheme pe Spiderman şi să îl alerge ei pe omul respectiv. 

Explică-i că este un vis şi în acel vis poate avea toate puterile pe care şi le doreşte sau poate veni în ajutorul său pe oricine doreşte să cheme.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!