Sari la conținut

Colesterolul mărit la copii. Cauze și măsuri de prevenire

Din păcate, kilogramele în plus și valorile ridicate ale colesterolului nu sunt un semnal de alarmă doar pentru adulți, ci și pentru copii! Potrivit statisticilor, în România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, principala cauză fiind alimentaţia nesănătoasă şi lipsa varietăţii în dietă. Care este nivelul normal al colesteroului la copii? Și ce măsuri trebuie să aplici în cazul în care valorile normale sunt depășite?

Colesterolul este o substanţă grasă produsă de ficat, substanţă responsabilă în formarea membranei celulelor şi anumitor hormoni. Colesterolul nu se poate dizolva în sânge. El trebuie să fie transportat din şi către celule prin intermediul unor molecule numite lipoproteine. Pe de o parte lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sunt cunoscute şi sub denumirea de colesterol “rău”. Pe de altă parte există şi aşa-numitul colesterol “bun” sau lipoproteine cu densitate mare (HDL). Aceste două tipuri de lipide, împreună cu trigliceridele compun nivelul total de colesterol din sânge, nivel care poate fi măsurat în urma unui test de sânge.

În ce-i privește pe copii, consumul caloric în exces, care predomină în alimentele bogate în grăsime, în dulciuri şi produse de fast-food nu determină doar acumularea kilogramelor în plus şi creşterea colesterolului, ci şi evoluţia în timp a unor afecţiuni grave de la o vârstă fragedă. De exemplu, diabet zaharat tip 2 din cauza insulinei excesive, afecţiuni cardiovasculare sau probleme cardiace.

Care sunt cauzele colesterolului mărit la copii?

Nu doar alimentația deficitară contribuie la un nivel ridical al colesterolului în rândul copiilor. Există și alți factori de ris, precum:

 • obezitatea cauzată de dereglări metabolice
 • lipsa exerciţiului fizic, în ciuda alimentaţiei echilibrate
 • factorul genetic – tendinţa de creştere a colesterolului este transmisă de la o generaţie la alta

Care este nivelul normal al colesterolului la copii?

Specialiştii precizează că un nivel acceptabil al colesterolului total la persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 19 ani trebuie să fie sub valoarea de 170 mg/dl, din care LDL (colesterol rău) să nu fie mai mare de 110 mg/dl.

►Citește și Cum ar trebui să le vorbim copiilor în mod corect despre greutatea lor?

Cum poți preveni depășirea valorilor normale?

Evident, alimentația joacă un rol esenţial în combaterea colesterolului la copii. Pentru reducerea “colesterolului rău”, o dietă sănătoasă este esenţială, aceasta reuşind să scadă cu până la 10% nivelul colesterolului din sânge. În acest sens, chiar şi cele mai mici modificări în alimentaţie pot aduce beneficii multiple.

De exemplu:

 • Ciocolata neagră este de preferat celei cu lapte - studiile au demonstrat că aceasta are în compoziţie acizi graşi Omega 3 ce pot preveni apariţia bolilor cardiovasculare;
 • Carnea grasă poate fi înlocuită cu cea de peşte, bogată în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 care ajută la reducerea colesterolului;
 • Uleiul de floare soarelui poate fi înlocuit cu cel de măsline, care scade nivelul colesterolului şi controlează nivelul zahărului din sânge, prevenind astfel bolile de inimă;
 • Înlocuiește cerealele rafinate, care au o cantitate mare de zahăr, cu cele integrale. Acestea sunt bogate în vitamina B, minerale, fibre şi au un conţinut scăzut al grăsimilor, fiind un adevărat pansament pentru inima şi totodată, un mic dejun delicios.
 • De asemenea, nucile, migdalele şi alunele pot fi incluse în gustări în locul dulciurilor, protejând împotriva bolilor cardiovasculare, prin conţinutul bogat de acizi graşi Omega 3.

Sursa: WebMED

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!