Sari la conținut

Copiii puternici din punct de vedere mental au părinți care refuză să facă aceste lucruri

Un copil puternic din punct de vedere mental nu înseamnă că nu va plânge când este trist sau că nu va greși uneori. Copilul nu va deveni imun atunci când se confruntă cu o situație dificilă, dar măcar nu îl va determina să-și suprime emoțiile.

Ce trebuie să evite părinții care își doresc să crească un copil puternic, din punct de vedere mental, pregătit să facă față celor mai dificile provocări în viață?

Încurajarea mentalității rolului de victimă

Dacă micuțul a pierdut la un joc sau a luat o notă mică la vreun test, asta nu înseamnă că se poate transforma într-o victimă. Respingerea, eșecul și nedreptatea fac parte din viață.

► Citește și: Disciplinarea copiilor folosind consecințele. Ce trebuie să știm

Refuză să-i arăți copilului milă și învață-l că, indiferent de cât de nedrepte sunt lucrurile, el poate avea întotdeauna o reacție pozitivă.

Transformarea copilului în centrul universului

Dacă vei face ca întreaga viață să se învârtă în jurul copilului, acesta va crește crezând că toată lumea ar trebui să îi facă pe plac. Învață-ți prichindelul să se concentreze pe ceea ce are de oferit lumii mai degrabă, decât pe ceea ce ar putea câștiga din asta.

Așteptând perfecțiunea

Să te aștepți ca micuțul tău să aibă performanțe este un lucru normal și sănătos, dar să te aștepți ca el să fie perfect, nu mai este la fel de normal. Copilul trebuie să știe că nu greșește dacă eșuează. Este normal să nu facă totul perfect.

► Citește și: De ce este mai bine să-ți lași copilul să se descurce singur, decât să-i oferi ajutor în mod constant

Permiterea copilului să evite responsabilitatea

Copiii care îndeplinesc sarcini adecvate vârstei nu sunt supraîncărcați. În schimb, câștigă forța mentală de care au nevoie pentru a deveni adulți responsabili.

Împiedicarea copiilor să facă greșeli

Corectarea temelor, verificarea dublă pentru a te asigura că micuțul tău și-a luat prânzul și faptul că-i amintești în mod constant să-și facă activitățile zilnice nu-l va ajuta foarte mult pe cel mic. Consecințele naturale sunt cele care îl pot ajuta.

Lasă-ți copilul să învețe din greșeli, pentru că va deveni mai înțelept și mai puternic.

► Citește și: 12 greșeli ale părinților, care pot afecta evoluția copiilor ca și adulți

Confundarea disciplinei cu pedeapsa

Pedeapsa presupune să-l faci pe copil să sufere pentru faptele lui greșite. Cu toate acestea, disciplina este despre a-l învăța cum să acționeze mai bine în viitor.

Folosește consecințe care încurajează copilul să se autodisciplineze pentru a face alegeri mai bune.

► Citește și: Disciplinează-ți copilul de doi ani fără să îi impui prea multe limite. Cele mai bune strategii

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!