Sari la conținut

De ce este mai bine să-ți lași copilul să se descurce singur, decât să-i oferi ajutor în mod constant

Dacă ești un părinte mult prea implicat în viața copilului tău, acest lucru poate duce la depresie și scăderea stimei de sine, precum și la nepregătirea micuțului pentru provocările vieții.

Ce trebuie să faci pentru a crește un copil fericit și încrezător?

Să nu-i mai sari în ajutor de prima dată și să-l lași pe el să se descurce. Această modalitate aduce numai beneficii. Iată de ce:

Este importantă pentru dezvoltarea lui

Există câteva etape importante pe care trebuie să le parcurgă un copil, iar târârea este una dintre ele. Nu numai că ajută la dezvoltarea și îmbunătățirea coordonării și a sistemelor vestibulare și senzoriale, ci și la abilitățile cognitive și de rezolvare a problemelor pe care micuțul le are. De aceea nu trebuie să limitezi mișcările copilului, ci să-l lași să își atingă micile obiective.

► Citeşte şi: 11 trăsături ale unui copil înzestrat, pe care părinții abia le pot observa

Construiește abilități de rezolvare a problemelor

Învățarea de a-și gestiona singuri situațiile dificile este crucială pentru copii. Ei trebuie să ia propriile decizii pentru a-și dezvolta anumite abilități, iar dacă unele dintre deciziile lor sunt greșite, nu este deloc un lucru rău, deoarece copiii învață nu numai din succese, ci și din eșecuri.

Învață să-și gestioneze emoțiile

Copiii trebuie să învețe cum să se comporte în conformitate cu vârsta și împrejurimile. În timp ce plânsul poate fi absolut normal pentru bebelușii de 1 an, copiii mai mari ar trebui să poată reacționa diferit. În astfel de situații trebuie să-ți încurajezi copilul, în loc să fii impulsivă.

► Citeşte şi: Iată cum să crești un copil corect și cinstit, conform științei

Ajută la autoreglarea copilului

Este foarte important ca prichindeii să eșueze uneori, deoarece este singurul lucru care îi poate învăța să reacționeze corect atunci când nu se simt confortabil. Eșecurile vor apărea inevitabil, însă copilul trebuie să știe cum să le facă față într-un mod echilibrat și calm.

► Citeşte şi: Cum educăm și disciplinăm copiii. Cei 16 pași esențiali

Îl învață că este în regulă să ceară ajutor, atunci când are nevoie

Copilul ar trebui să învețe să ceară ajutor, atunci când are nevoie, fără să-i fie frică sau rușine. Pentru acest lucru, reacțiile tale la dificultățile pe care el le are trebuie să fie adecvate, astfel încât să aibă experiențe pozitive atunci când îți cere ajutorul.

► Citeşte şi: Învățarea abilităților sociale de către prichindelul tău: pașii spre succes

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!