Sari la conținut

Cum educăm și disciplinăm copiii. Cei 16 pași esențiali

Copiii nu se nasc cu abilități sociale, așa că trebuie să-l înveți pe micuț despre tipurile de comportamente potrivite când este mic. Regulile și consecințele pe care le implementezi acum, îi vor rămâne puiului tău toata copilăria, până la vârsta adultă, inclusiv.

Iată cum poți disciplina un copil:

Implementează măsuri preventive

Fă-ți locuința potrivită pentru un copil mic și ai așteptări rezonabile de la micuțul tău. Mutarea bijuteriilor de pe noptieră, de exemplu, va elimina tentația copilului de a se juca cu ele.

Observațiile să fie scurte și pline de dragoste

Te întrebi cum să-ți disciplinezi copilul de 1 an? Micuții la această vârstă au vocabularul limitat, așa că, vorbește-i în propoziții scurte cum ar fi: nu lovim! Acest lucru este mult mai eficient decât explicațiile lungi: Știi că nu este frumos să lovești câinele. Nu ar trebui să faci asta.

Distrage-l și redirecționează-l

Părinții își distrag și își redirecționează copiii toată ziua. Chiar dacă micuțul tău plimbă în toată casa sulul de hârtie igienică, pentru a zecea oară într-o singură zi, scoate-l cu calm din baie și închide ușa. În cele din urmă va uita de hârtia igienică.

► Citește și: 7 modalități de a-ți calma copilul, fără utilizarea ecranului

Introdu consecințe

Copilul tău ar trebui să învețe rezultatele naturale ale comportamentului lui – astfel cunoscut drept cauză și efect. De exemplu, dacă insistă să-și aleagă singur ce pijamale vrea să poarte, ceea ce ar dura o veșnicie, atunci lasă-l să aleagă, dar nu-i mai citești povestea dinainte de culcare. Data viitoare, va ști să-și aleagă pijamalele mai repede sau te va lăsa pe tine să i le alegi, ca să aveți timp și pentru o poveste.

Anticipează când micuțul tău are nevoie de atenție

De obicei, copiii cer atenție când părinții sunt ocupați cu pregătirea cinei, când vorbesc la telefon sau când sunt ocupațo cu treburile casei. De aceea este esențial să-i oferi un obiect pentru divertisment, cum ar fi jucăria preferată sau o gustare rapidă, pentru a-l menține ocupat.

► Citește și: 8 arme în lupta cu tantrumurile copilului

Concentrează-te pe comportament, nu pe copil

Spune-i întotdeauna că un anumit comportament este rău, nu el. Nu-i spune niciodată copilului că este rău. Vrei să știe că îl iubești mereu, dar nu iubești modul în care acționează acum.

Oferă-i copilului tău dreptul de a alege

Dacă îi pui la dispoziție copilului tău șansa de a alege dintre mai multe lucruri, se va simți important și independent. Doar să te asiguri că nu îi oferi prea multe opțiuni și că toate sunt productive.

► Citește și: Care este vârsta la care copiii sunt cei mai dificili și greu de crescut?

Nu țipa

Nu ridica vocea atunci când disciplinezi un copil mic, dar schimbă-ți tonul pentru a-l face atent.

Spune-i copilului tău că este bun

Dacă îți lauzi copilul când se comportă adecvat, o va face mai des – și va fi mai puțin probabil să acționeze pentru a-ți distrage atenția. O atitudine pozitivă face minuni pentru dezvoltarea unei bune conduite.

Acționează imediat

Nu aștepta să-ți disciplinezi și să-ți educi copilul. Nu-și va aminti de ceea ce a făcut, dacă îi atragi atenția după mult timp de la momentul când a greșit.

► Citește și: Învățarea abilităților sociale de către prichindelul tău: pașii spre succes

Fii un model bun pentru copilul tău

Dacă acționezi cu calm, copilul tău îți va copia modelul de comportament. Micuții tind să imite comportamentul adulților, așa că este vital să fii un exemplu bun pentru el.

Nu-ți trata copilul ca pe un adult

Copilul tău chiar nu vrea să audă o prelegere din partea ta și nu o va putea înțelege. Data viitoare când aruncă cu mâncare pe jos, nu-i ține o prelegere.

Nu negocia cu copilul tău și nu-i face promisiuni

Încearcă să eviți să spui ceva de genul: Dacă te comporți frumos, o să-ți cumpăr jucăria pe care ți-o dorești. În caz contrar, vei face ca puiul tău de 2 ani să aibă un comportament bun care va veni întotdeauna la pachet cu un preț.

► Citește și: Îngrijirea unui toddler este mult mai grea decât cea a unui nou-născut

Schimbă-ți strategiile în timp

Ceea ce a funcționat cu copilul tâu când avea 1 an și jumătate, probabil că nu va funcționa și la 2 ani. Va trebui să-ți schimbi strategia odată cu înaintarea copilului în vârstă.

Nu-l lovi

Deși este posibil să fii tentată să faci acest lucru, nu uita că este total nepotrivit. Există multe modalități mai eficiente de a-I transmite mesajul copilului decât să trântești, să țipi sau să-l lovești.

► Citește și: 3 pași simpli care te ajută să faci față provocărilor ridicate de prichindelul tău

Amintește-i copilului tău că îl iubești

Este indicat să închei o discuție cu un comentariu pozitiv. Acest lucru întărește faptul că stabilești limite cu copilul tău doar pentru că îl iubești și îți pasă de el.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!