Sari la conținut

Disciplinarea copiilor folosind consecințele. Ce trebuie să știm

Vine un moment în care micuțul tău crede că a descoperit totul. Știe să facă diferența dintre bine și rău, înțelege normele sociale și poate să facă totul mai bine decât tine. Hmm, îți sună cunoscut, nu?

Dacă prichindelul tău se află în această perioadă și se crede atotștiutor, trebuie să scoți armele disciplinare și să folosești consecințele naturale.

Ce sunt consecințele naturale?

Consecințele naturale apar ca urmare a unei acțiuni, fără intervenția din partea părinților. De exemplu, îi spui copilului tău să-și pună banii în buzunar pentru a nu-i pierde. El insistă că nu-i va pierde și că vrea să-i țină în mână. În loc să vii cu argumente, îi poți spune că dacă va pierde banii, nu va mai primi alții. Concluzie: copilul tău pierde banii și nu va mai putea să cumpere nimic de la magazin.

► Citește și: Cum disciplinăm copiii? Pedepse vs. consecințe

Iată de ce este bine să-ți disciplinezi copilul folosind consecințele naturale:

Pregătesc copilul pentru formarea lui ca adult

Adulții iau decizii în fiecare zi, iar oportunitățile de a învăța sunt nesfârșite. Nu se trezește nimeni într-o zi știind totul. Majoritatea cunoștințelor sunt informale, nu sunt învățate dintr-o carte, ci mai degrabă sunt experiențe de viață. Chiar și la maturitate trăim și experimentăm lucruri noi, în fiecare zi. Aceste experiențe ne oferă posibilitatea de a lua decizii și de a determina dacă acele decizii au fost cele corecte.

► Citește și: Montessori acasă: de ce nu funcționează pedeapsa, dar consecințele da

Previn relațiile pline de contraziceri, cu copilul tău

Într-o lume ideală, nu te-ai certa cu copilul tău. Dar, există zile în care îi reamintești copilului că dacă nu este cuminte, Moș Crăciun nu îl va mai vizita. Consecințele naturale sunt cele care te pot ajuta în astfel de situații. În loc să provoci o ceartă cu copilul tău și să veniți fiecare cu argumente, lasă-ți prichindelul să ia o decizie, chiar dacă este una greșită. Apoi, folosește consecințele naturale și spune-i că el a fost cel care a luat decizia, iar dacă vrea un alt rezultat data viitoare, trebuie să facă o alegere total diferită.

► Citește și: De ce nu ar trebui să îți pedepsești copilul și ce poți face în schimb

Când nu pot funcționa consecințele naturale?

Există câteva cazuri în care consecințele naturale nu vor funcționa, în disciplinarea copiilor. De exemplu, atunci când consecința naturală încurajează comportamentul negativ.

► Citește și: Cum educăm și disciplinăm copiii. Cei 16 pași esențiali

Consecințele naturale aduc, în mare parte, numai beneficii, însă nu poți fi tot timpul lângă micuțul tău și să-l salvezi de la toate experiențele și emoțiile negative. Scopul este ca cel mic să învețe din propriile greșeli și să persevereze.

Consecințele naturale îl vor pregăti pe prichindel pentru a deveni un adult responsabil și sigur pe sine.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!