Sari la conținut

Copil furios? Trateaza comportamentul, nu sentimentele

Multi parinti cred ca purtarea negativa a copilului este determinata de sentimente, iar alinarea acestor sentimenta va duce la un comportament mai bun.

Din pacate, nimic nu este mai departe de adevar. Este important pentru parinti sa inteleaga ca oricum, procesarea sentimentelor copilului in timp ce se manifesta nu este constructiva. Copiii sunt coplesiti atunci de emotii, iar in momentul in care se devin furiosi sau nerecunoscatori, nu mai pot fi controlati prin alinarea sentimentelor. In acelasi mod, comportamentul bun se invata cel mai bine inainte de criza. Ca un fapt divers, insa interesant in discutia de fata, caracterul chinez pentru „criza” este compus din caracterele „pericol” si „oportunitate”.  Deci atunci cand copilul isi da in petic, desi este o situatie periculoasa, aminteste-ti ca reprezinta totodata o oportunitate de invatare.

Inainte, nu in timpul

Nu il inveti pe copil despre siguranta impotriva incendiilor cand perdelele au luat foc

Multi parinti incearca sa trateze prima data emotiile copiilor deoarece cred ca de acolo vine comportamentul negativ. Daca copilul se enerveaza si da de pamant cu papusa surorii lui, intreabandu-l „de ce te-ai enervat?” sau „de ce ai facut asta” este total ineficient.  Se concentreaza pe emotie sau pe actul in sine, nu pe gandirea copilului din spatele comportamentului, lucrul pe care trebuie cu adevarat sa il corectezi. Scopul tau este sa iti ajuti copilul sa isi rezolve problema de unde escaladeaza sentimentele, gandirea care este scanteia emotiei. Cheia este sa il inveti sa se concentreze pe gandirea din spate si sa isi dea seama de rezolvarea gresita a problemei care genereaza intreaga criza.

Majoritatea copiilor stiu insa sa fie intelegatori si sa isi rezolve pasnic problemele. Daca ii spui unui copil ca nu poate merge cu bicicleta afara ca este prea tarziu si se apropie masa, el va din cap aprobator si va veni in casa. A evitat conflictul. Unii copii insa isi rezolva problemele devenind sfidatori.  La aceeasi problema el ar putea raspunde „Nu imi pasa. Andrei este afara cu bicicleta. Eu de ce nu pot?” Incepe sa ridice vocea si sa devina din ce in ce mai frustrat si mai nervos. Gandul din spatele actiunii lui poate fi „nu este corect, nu ai dreptul sa ma opresti, alti parinti ii lasa pe copii sa faca ce vor” sau alte ganduri care declanseaza un raspuns emotional negativ. Concentrandu-te pe sentimentele lui de furie si frustrare nu ii vei schimba comportamentul.

Citeste si cum sa previi crizele de furie.

In loc de asta, trebuie sa il faci sa se concentreze pe gandul initial sau senzatia care l-a facut sa creada ca rugamintea ta nu a fost corecta, si a comportamentului pe care l-a folosit ca sa rezolve problema de „inechitate”. In viata, problema pentru oricine – inclusiv pentru copilul tau – este ca lucrurile nu sunt intotdeauna corecte. Exista injustitie in viata si injustitia duce la frustrare. Sau exista momente cand vrei sa faci ceva, insa nu este momentul corect. Si asta poate duce la frustrare si la furie daca nu stie sa le proceseze corect.

Cum incepi sa faci aceasta schimbare in perceptiile copilului? Data viitoare cand copilul reactioneaza necorespunzator, in loc sa il intrebi de ce a facut-o, incearca sa ii zici: "Sa ne uitam la ce faci atunci cand te enervezi." In acest fel, il inveti ce inseamna sa fie suparat si sa analizeze ce face cu furia lui. Scopul principal al schimbarii de comportament este ca oamenii sa faca ceva diferit cand sunt suparati sau infricosati. Urmatorul pas este sa il intrebi "Data viitoare cand se intampla acest lucru, ce poti face diferit?" Nu incerca sa-i spui, "Nu trebuie sa te simti asa," sau "acele sentimente nu sunt bune." Doar spune: "Data viitoare cand te simti in acest fel, ce poti face altfel?" Este un proces foarte diferit de cel care incepe cu "De ce te simti asa?" sau "De ce ai facut asta?" Cand pui aceste intrebari, vei obtine scuze si justificari care sunt atat de daunatoare in rezolvarea problemelor.

Fa trecerea. Concentreaza-te pe gandirea copilului, nu pe emotii. Acesta este cel mai puternic pas care se poate face spre schimbarea comportamentului sau.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!