Sari la conținut

Copilul și intoleranța la lactoză. Semne și simptome

Dacă micuțul tău se plânge că are crampe sau îi este greață după ce a băut lapte, ar putea fi vorba despre intoleranță la lactoză. Aceasta apare din cauza absenței sau insuficienței lactazei, o enzimă produsă în intestinul subțire. Lactaza ajută la transformarea lactozei, un tip de zahăr din lapte, în zaharuri mai simple, care pot fi ușor absorbite de organism.

Lactoza nedigerată ajunge în intestinul gros, unde este fermentată de bacterii, declanșând simptome precum flatulență. Reglarea consumului de lactate și tratamentul cauzei subiacente în unele cazuri pot ajuta la evitarea simptomelor de intoleranță la lactoză.

Copilul și intoleranța la lactoză. Intoleranța la lactoză și alergia la lapte este același lucru?

Deși intoleranța la lactoză și alergia la lapte au simptome similare, totuși sunt 2 lucruri diferite. Intoleranța la lactoză este o tulburare digestivă caracterizată prin incapacitatea de a digera zahărul lactozei. De obicei, se manifestă la sfârșitul copilăriei sau începutul adolescenței și rareori pune viața în pericol.

► Citeşte şi: La ce riscuri se expune un copil care bea prea mult lapte

Alergia la lapte este o afecțiune legată de sistemul imunitar, care implică o reacție alergică la una sau mai multe proteine din lapte. Este frecventă la sugari și copii mici.

Dieteticianul pediatric și fondatorul Feeding Bliss, Courtney Bliss spune: „Copiii cu alergie la lapte și nu cu intoleranță la lactoză ar putea avea simptome precum urticarie, umflarea gurii, mâncărime la nivelul buzelor, diaree apoasă care poate conține sânge.”

Copilul și intoleranța la lactoză. Care sunt cauzele intoleranței la lactoză

Există 3 forme diferite de deficit de lactază, care pot duce la intoleranța la lactoză:

Deficiența primară de lactază

Se mai numește non-persistența lactazei și este cea mai frecventă cauză de intoleranță la lactoză. Apare din cauza scăderii treptate a producției de lactază. Simptomele se dezvoltă, de obicei, treptat și se manifestă la sfârșitul copilăriei, la adolescență sau la vârsta adultă timpurie. Predispoziția genetică este motivul fundamental din spatele deficitului de lactază primară.

► Citeşte şi: Intoleranța la lactoză – întrebare în campania ”Copilul meu nu mănâncă”

Deficiența secundară de lactază

Poate duce la intoleranță temporară la lactoză, în rândul copiilor. Această formă de deficit de lactază apare din cauza deteriorării mucoasei interioare a intestinului subțire, a infecțiilor (Rotavirus și Giardia), a bolilor autoimune (boala Crohn și celiacă) sau a malnutriției severe. Anumite medicamente și intervenții chirurgicale provoacă, de asemenea, intoleranță.

Deficiență congenitală de lactază

În această afecțiune genetică rară, intestinul subțire al bebelușului produce de la naștere puțină lactază sau deloc. Copiii cu deficit congenital de lactază nu tolerează de obicei nici laptele matern.

Copilul și intoleranța la lactoză. Care sunt simptomele intoleranței la lactoză

Simptomele și intensitatea acestora depind de mai mulți factori, inclusiv de tipul de deficit de lactază și cantitatea de lactoză ingerată.

Iată câteva dintre simptomele comune ale intoleranței la lactoză

  • Greață sau vărsături
  • Dureri abdominale sau crampe
  • Balonare
  • Flatulență
  • Diaree.

Aceste simptome pot apărea de la 30 de minute până la două ore după ingerarea laptelui sau a produselor lactate. Simptomele intoleranței la lactoză sunt similare cu alte probleme gastro-intestinale și infecții. Prin urmare, consultă medicul pediatru, pentru a determina cauza exactă.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!